Włoska kuchnia pesto stoi!

Pesto kojarzy się przede wszystkim z klimatem śródziemnomorskim. I słusznie zresztą, bo jego ojczyzną są Włochy, a konkretniej – Genua, miasto w północno-zachodniej części kraju położone u stóp Apeniniu Liguryjskiego i Alp Liguryjskich. Naukowcy są zdania, że pesto znane było już w starożytnym Rzymie, jednak pierwszy przepis na ten sos notują dopiero XIX-wieczne księgi.

Pesto to skrócona nazwa pesto alla genovese. Legenda głosi, że wypływający z portu w Genui żeglarze na pokład zabierali ze sobą bazyliowy sos, który nie tylko był bardzo pożywny, ale też chronił przed chorobami, m.in. szkorbutem. Jego nazwa kryje w sobie również pierwotny sposób przygotowywania tego sosu, gdy ucierano go w marmurowym moździerzu (pesto – pestâ – ‘ucieranie’, ‘miażdżenie’).

Pasty, antypasty, ajwary czyli mniej znane alternatywy dla tradycyjnych kanapek

Co to jest pesto?

Bazą tego włoskiego przysmaku jest bazylia, do której dodaje się czosnek, orzeszki piniowe, parmezan, oliwę z oliwek oraz gruboziarnistą sól. Ma intensywnie zielony kolor i gęstą konsystencję. Jest wyraziste w smaku, idealnie nadaje się więc do makaronów. Stosuje się je również do dań mięsnych i rybnych. Może pełnić rolę sosu do pizzy i tortilli. Warto je również wykorzystywać w roli smarowidła do kanapek i grzanek, jak również dekorować nim zupy i sałatki.

Na przestrzeni lat pesto jednak doczekało się wielu modyfikacji. Przygotowuje się je dzisiaj z wielu różnych zielonych warzyw i ziół, m.in. jarmużu, rukoli, szpinaku czy czosnku niedźwiedziego.

W Polsce najbardziej lubiane i najczęściej kupowane są pesta bazyliowe oraz klasyczne pesto z suszonych pomidorów. Klienci mają do wyboru z naszej oferty aż 5 rodzajów pesta bazyliowego, które różnią się między sobą zawartością innych składników poza bazylią. I tak na przykład: nasze łagodne i najbardziej popularne pesto verde nie zawiera w składzie czosnku, który jest z kolei dodany do pesto toscano i pesto vegan. Uzupełnieniem oferty są pesta bazyliowe z serem owczym w dwóch opcjach: z oliwą z oliwek lub miksem oliwy z oliwek i oleju słonecznikowego. Pesta z suszonych pomidorów również występują w innych wariantach, mnie osobiście najbardziej smakuje pesto pomidorowe z dodatkiem trufli.  Smaczne jest też pesto pomidorowe z serem ricotta

– podpowiada Jolanta Zbiegini z La Selva w Polsce.

Pesto z natki pietruszki. Witaminowa bomba

Witaminową bombą z kolei jest pesto z natki pietruszki. Na Sycylii warto zjeść danie podane z pesto alla siciliana, którego głównym składnikiem są suszone pomidory (to one nadają mu czerwoną barwę).

Dlaczego warto jeść zielone pesto?

Pesto to przede wszystkim ciekawa alternatywa dla tradycyjnej polskiej kuchni. Jest to danie lekkie, łatwe w przygotowaniu i – o ile sięgniemy po dobrej jakości składniki – bardzo zdrowe. Króluje w nim bazylia, która bardzo korzystnie działa na trawienie. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, niweluje wzdęcia. Wspomaga apetyt, pomaga wyeliminować nudności i wymioty. Obecne w niej składniki wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Zapach bazylii, zwłaszcza jej młodych listków, jest bardzo intensywny, pomaga się zrelaksować i uspokoić (zdaniem niektórych pomaga w walce z bezsennością).

Bazylii towarzyszą orzeszki piniowe, czyli jadalne nasiona sosny. Imponują zawartością witaminy K, która wspomaga proces krzepnięcia krwi. Wiele w nich również witaminy B3 (niacyny), pozytywnie wpływającej na stan skóry i włosów oraz układ nerwowy. Obecny w nich potas reguluje ciśnienie tętnicze. O właściwościach czosnku z kolei nikogo chyba nie trzeba przekonywać. Nie bez powodu określa się go mianem naturalnego antybiotyku. Parmezan jest źródłem białka, a oliwa z oliwek dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych, wspomagających m.in. prawidłową pracę serca.

Jeśli więc połączymy te wszystkie składniki, otrzymamy wyrazisty w smaku sos, który wpisuje się ponadto w prawidłowo zbilansowaną dietę. Można go serwować również dzieciom.

Pesto? Zrób to sam!

Przygotowanie pesto wcale nie jest zadaniem trudnym. Udaje się je zrobić bardzo szybko, stanowi więc dobrą propozycję na szybkie danie obiadowe lub kolację.

Bazylię należy utrzeć w moździerzu, choć coraz częściej do tego celu wykorzystuje się blender. Można dodać do niej uprażone na suchej patelni pestki słonecznika (ale nie za długo, bo staną się gorzkie). Smak pesto uzupełnia się ząbkiem czosnku, solą, serem, a w trakcie mieszania składników powoli dodaje się oliwę z oliwek. Tak przygotowane pesto można przechowywać przez kilka dni w lodówce, najlepiej w małym słoiczku.

Pesto można też kupić gotowe, jednak trzeba zawsze z dużą staranność wybierać tego rodzaju produkt. Możemy bowiem – zamiast śródziemnomorskiego przysmaku – otrzymać słabej jakości sos. Częstą praktyką jest zamienianie parmezanu serem żółtym lub dodawanie oleju słonecznikowego w zastępstwie oliwy z oliwek.

W polskiej kuchni coraz częściej pojawiają się przysmaki z różnych zakątków świata. Chętnie sięgamy po produkty dotąd nieznane lub o których dotąd jedynie słyszeliśmy. Pesto jednak powoli wkracza do naszych jadłospisów. To ciekawa alternatywa dla serwowanych na co dzień dań, wyrazista w smaku i przywołująca na myśli śródziemnomorskie klimaty. Czego chcieć więcej?

Edit. 2018-06-27 Konkurs rozstrzygnięty

Dziękujemy za wspólną zabawę. Wybór był trudny, ale nagrody powędrują do Małgorzaty (komentarz na facebooku), highbrow.es (komentarz na instagramie) i Anny (komentarz na facebooku). Zwyciężczynie prosimy o kontakt, aby uzgodnić sposób dostawy nagrody.

Nagrodą są trzy zestawy produktów przygotowanych przez La Selvę:

  • pesto verde 130 g (bazyliowe)
  • pikantne pesto pomidorowe z serem pecorino 130 g
  • passata 690 g
  • bruschetta z borowików 130 g

Zerknijcie też na regulamin poniżej. Miłej zabawy!

Regulamin konkursu

1. Organizatorem konkursu jest Eko Media Karol Przybylak z siedzibą przy ul. Siedleckiej 62 w Bydgoszczy. Konkurs odbywa się na terenie Polski i skierowany jest do osób przebywających na terenie Polski lub będących w stanie wskazać znajdujący się w Polsce adres, na który może być dostarczona nagroda.
2. Konkurs polega na udzieleniu odpowiedzi pytania zaprezentowane pod artykułem Włoska kuchnia pesto stoi!, dostępnym na biokurier.pl
3. Nagrodzone zostaną osoby, które udzielą prawidłowej odpowiedzi na pytanie nr 1 oraz najciekawszej odpowiedzi na otwarte pytanie nr 3.
4. Warunkiem udziału w konkursie jest przesłanie odpowiedzi na adres e-mailowy: konkursy@biokurier.pl. Przesyłając zgłoszenie nadawca zgadza się na przetwarzanie danych osobowych przez Eko Media Karol Przybylak w celach związanych z realizacją konkursu. Polityka prywatności Eko Media Karol Przybylak dostępna jest pod adresem: http://www.wydawnictwogaj.pl/strona/polityka-prywatnosci
4. Nagrody przewidziane w konkursie to
3 zestawy dla 3 zwycięzców (po jednym dla każdego)
– pesto verde 130g (bazyliowe)
– pikantne pesto pomidorowe z serem pecorino 130g
– passata 690g
– bruschetta z borowikow 130g

Ich fundatorem jest dystrybutor La Selva w Polsce, Jolanta Zbiegini, Biuro Badań Marketingowych i PR.
5. Przesłanie odpowiedzi oznacza akceptację regulaminu oraz na przetwarzanie nadesłanych danych osobowych na potrzeby realizacji konkursu oraz akceptację naszej polityki prywatności dostępnej na http://www.wydawnictwogaj.pl/strona/polityka-prywatnosci .
6. Każdy uczestnik może przesłać tylko jedno zgłoszenie. Przesłanie większej ilości zgłoszeń skutkuje dyskwalifikacją z konkursu.
7. Listę zwycięzców opublikujemy na stronie biokurier.pl. Zwycięzców powiadomimy również drogą e-mailową. Uczestnik odpowiada za dostarczenie organizatorowi konkursu danych niezbędnych do wysyłki nagrody.
8. Nie ma możliwości wymiany nagrody na ekwiwalent pieniężny.
9. Wszelkie reklamacje dot. Konkursu można zgłaszać na adres konkursy@biokurier.pl przez 1 dzień od zakończenia konkursu. O naszej decyzji poinformujemy również drogą emailową.
10. Wszystkie kwestie nieujęte w niniejszym regulaminie rozstrzygane będą przez Kodeks Cywilny.
11. Lista zwycięzców opublikowana zostanie na portalu biokurier.pl