Slow Food zacząl się od protestów przeciwko otwarciu McDonald’s przy Schodach Hiszpańskich, w zabytkowej części Rzymu. Jako przeciwieństwo do Fast food utworzono wkrótce organizację Slow Food. Organizacja szybko się rozrosła znajdując wielu nowych członków, utożsamiających się z hasłem Ochrona Prawa do Smaku w różnych stronach Świata i ze wszystkich kontynentów.
Jak działa slow food?
Arka smaku
Slow Food prowadzi projekt Arka Smaku, którego celem jest określenie i skatalogowanie produktów roślinnych i zwierzęcych oraz potraw, które zagrożone są zapomnieniem i zanikiem oraz odbudowa różnorodności. Nagroda Slow Food Award, przyznawana jest za działalność na rzecz ochrony zagrożonych produktów.
Bio i Slow Food uzupełniają się
Rolnictwo ekologiczne i ruch Slow Food wspierają sie wspólnie i dobrze uzupełniają. Rolnictwo ekologiczne nastawione jest na ochronę bioróżnorodności w rolnictwie, uprawę lokalnych odmian i ras i produkcję wysokiej jakości surowców. Dzięki temu dostarcza ono rozmaitych produktów o wysokiej jakości i wspaniałym smaku, umożliwiając przygotowywanie wspaniałych i smacznych potraw.
Andrzej Szeremeta