Kontakt z przyrodą, ekologiczna żywność, świeże wiejskie powietrze ? to minimum atrakcji, z których skorzystać można decydując się na wypoczynek w certyfikowanym gospodarstwie agroturystycznym. Na tych, którzy chcieliby wybrać się by zwiedzać zachodnioeuropejskie metropolie, czeka natomiast coraz więcej Biohoteli.
Pod gruszą?
U źródeł ekologicznej agroturystyki leży poszukiwanie alternatywy dla turystyki masowej i tzw. przemysłu turystycznego. Od początku lat 90 promocją spokojnego, przyjaznego naturze, wypoczynku zajmuje się ECEAT (Europejskie Centrum Ekologicznego Rolnictwa i Turystyki). Zrzesza ono obecnie ponad 1300 gospodarstw rozrzuconych po różnych zakątkach Europy. Jak znaleźć ekologiczne gospodarstwa agroturystyczne w Polsce? Najprościej wykorzystać w tym celu internet. Katalog znaleźć można na stronie www polskiego oddziału ECEAT http://www.eceat.pl/oferty/index.php. Gospodarstwa ogłaszają się także w specjalnej sekcji Internetowego Informatora Rynku Ekologicznego Infobio.pl: www.infobio.pl.
…jako wolontariusz…
Nowe przyjaźnie, odkrycie ciekawych atrakcji turystycznych, możliwość samodzielnego wytwarzania ekologicznych produktów gospodarskich czy wreszcie okazja do potrenowania języka obcego ? to tylko niektóre z atrakcji oferowanych wolontariuszom przez gospodarstwa zrzeszone w międzynarodowej organizacji World Wide Oportunities On Organic Farms. Gospodarze cieszą się natomiast ze wsparcia odwiedzających i możliwości podzielenia się swoją wiedzą.
Organizacja WWOOF (www.wwoof.org) założona została w Anglii, w 1971 r. To duża, międzynarodowa sieć zrzeszająca ochotników-obieżyświatów i rolników ekologicznych. Farmerzy, w zamian za pracę w gospodarstwie, oferują nocleg, wyżywienie, a nawet rozrywki.
Oddział WWOOF od niedawna działa także w Polsce. Polski sposób działania organizacji jest specyficzny – uczestnictwo w programie nie wiąże się bowiem z żadnymi kosztami. Zarówno dla wolontariuszy jak i dla gospodarzy. – Wiąże się to z ukierunkowaniem działań na rozwój farm i zachęcenie innych rolników zaangażowanych w uprawy i hodowle ekologiczne do przyłączenia się do WWOOF Polska. Na razie zrzeszonych jest 10 gospodarstw, o których więcej dowiedzieć się można na stronie internetowej: http://wwoofpoland.wall.fm wyjaśnia Michał Nowak – koordynator projektu na Polskę.
Dla porównania, w sąsiednich Czechach, w WWOOF uczestniczy 60 gospodarstw. -Problemem w pozyskiwaniu nowych farm wydaje się być bariera językowa, która może dzielić gospodarzy tych farm i wolontariuszy chcących na nich pracować. Rozwiązaniem może być przyłączenie farm na specjalnych warunkach. Farmy te, byłyby w przez pewien okres czasu, „dostępne” jedynie dla rodzimych wolontariuszy. W trakcie trwania tego okresu, prowadzone by były kursy językowe dla gospodarzy w celu otwarcia się na wolontariuszy zza granicy. W celu popularyzacji żywności organicznej WWOOF Polska zamierza stworzyć interaktywną, publiczną mapę miejsc, w których można nabyć produkty wytwarzane w sposób organiczny. W tworzeniu tej mapy wezmą udział osoby, które korzystają z takich miejsc, zarówno kupujący jak i sprzedający – dodaje Michał Nowak.
lub w bio hotelu
Na zachodzie Europy coraz większą popularnością cieszą się ekologiczne hotele zrzeszone w ramach organizacji Biohotels. Każda placówka wchodząca w skład sieci oferuje klientom nie tylko żywność BIO. Wymagania sieci stawiane hotelom pragnącym działać pod jej szyldem dotyczą także wykorzystywania alternatywnych źródeł energii, odpowiedniego zarządzania odpadami i stosowania ekologicznych środków czystości oraz oferowania klientom ekologicznych kosmetyków. Wizyta w biohotelu nie należy do najtańszych, ale na pewno może być ciekawą atrakcją dla turystów o zasobniejszych portfelach. Z ofertą sieci można zapoznać się na stronie internetowej: www.biohotels.info .
tekst: Karol Przybylak
zdjęcie: Wakacje – oko w oko z krową ;-). Karol Przybylak
{jcomments on}