Teraz czytasz...
Yerba mate – właściwości i sposób parzenia
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Yerba mate – właściwości i sposób parzenia

yerba_mate

Yerba mate to wysuszone lub świeże liście i łodygi ostrokrzewu paragwajskiego. Zalewa się je wrzątkiem i stosuje jako napar do picia. W ostatnich latach zrobiło zawrotną karierę. Stało się symbolem energii i zdrowia. Jak parzyć yerba mate? I dlaczego warto? Przeczytajcie.

Yerba mate. Co to jest?

Gdy przed wiekami jezuici przybyli do Ameryki Południowej, odkryli, że zamieszkujące te tereny plemię Guarani żuje liście ciekawej rośliny. Był to krzew wiecznie zielonego ostrokrzewu paragwajskiego. Szybko zauważono, że lokalni mieszkańcy delikatnie się odurzają, gdyż roślina likwidowała zmęczenie, łagodziła uczucie głodu i pobudzała organizm.

Jezuici postanowili rozpowszechnić sproszkowane liście i pędy ostrokrzewu w postaci naparu na całą Europę. Założyli również plantację, co było ich głównym źródłem dochodu.

Przez wieki yerba mate miała swoje wzloty i upadki. Raz była bardziej popularna, raz mniej. Obecnie przechodzi swój renesans. Ludzie wciąż poszukują wartości używkowych roślin, zwłaszcza takich, które poprawiają funkcjonowanie organizmu.

Przeczytaj, jakie są rodzaje yerba mate

Ostrokrzew paragwajski (yerba mate) – właściwości

Ostrokrzew paragwajski to drzewo wiecznie zielone z rodziny ostrokrzewowatych. W naturze można spotkać je w Argentynie, Paragwaju, Brazylii i Urugwaju. Dorasta do wysokości ok. 15 m. Liście ma błyszczące, ciemnozielone, odwrotnie podłużne oraz jajowate. Kwitnie od października do grudnia. Wydaje fioletowe mięsiste jagody.

Roślina lubi miejsca ciepłe i słoneczne o podłożu umiarkowanie żyznym i dość przewiewnym. Wymagane jest pH lekko kwaśne. W ciągu roku z jednego drzewa można zebrać ok. 30-35 kg liści na susz. Średnio plony uzyskuje się co trzy lata, aby roślina mogła się zregenerować.

gdzie kupić yerba
Kupuj tylko dobrej jakości susz, by mieć pewność, że jest wolny od toksyn

Właściwości yerba mate

Liście ostrokrzewu paragwajskiego są bogate m.in. w:

  • witaminy: B, A, E,
  • minerały: fosfor, potas, żelazo, cynk, krzem, magnez,
  • polifenole,
  • kwas chlorogenowy,
  • kasantyny, np. kofeinę,
  • błonnik.

Napar z yerba mate może pomóc w wielu schorzeniach. Poprawia kondycję naszego mózgu, wyostrza pamięć i koncentrację. Rozluźnia i koi nerwy. Ma działania antynowotworowe i zwiększa odporność organizmu. Niszczy wolne rodniki, co za tym idzie spowalnia proces starzenia się organizmu.

Kwas chlorogenowy, jeden ze składników naparu, obniża poziom cukru we krwi i pomaga leczenie insulinooporności. Jest to schorzenie będące progiem dla cukrzycy typu 2, jednej z chorób cywilizacyjnych (przeczytaj więcej na ich temat).

Ale to nie wszystko. Kwas chlorogenowy oczyszcza organizm z toksyn i zmniejsza poziom cholesterolu. Pomaga również w walce ze zbędnymi kilogramami, gdyż zapobiega odkładaniu się tłuszczu, zmniejsza apetyt i przyspiesza przemianę materii.

I dlatego też yerba mate na odchudzanie bywa polecane bardzo często. Dodatkowo wspiera pracę wątroby, ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

Zainteresował Cię ten temat? Przeczytaj więcej na temat yerba mate w naszym serwisie.

yerba mate
Yerba mate zamiast kawy? To zdrowsza alternatywa małej czarnej.

Yerba na pobudzenie

Według badań paragwajski susz ma zdecydowanie większe właściwości pobudzające niż kawa (tutaj więcej na jej temat). Pozytywnie wpływa też na psychikę: zmniejsza stany lękowe, depresyjne i spadki nastroju.

Regularne spożywanie naparów z ostrokrzewu paragwajskiego pozytywnie wpływa też na urodę: poprawia kondycję skóry, wzmacnia paznokcie i stymuluje porost włosów.

Jak pić yerba mate?

Jest kilka metod parzenia yerby, jednak najbardziej praktyczna jest oczywiście ta najszybsza. Uwaga: Optymalna dzienna dawka yerba mate to ok. 30 g suszu. Można go zalewać ok. 250 ml wody nawet do 9 razy.

Tradycyjnie yerba powinna być parzona w naczyniu wykonanym z tykwy zwyczajnej. Obecnie na rynku jest wiele takich naczyń podobnych kształtem, które w zestawie mają słomkę z sitkiem nazywaną bombillą, dzięki której fusy nie wpadają nam do buzi.

Bombille do yerba mate można kupić w wielu herbaciarniach i sklepach zielarskich. Ich ceny zaczynają się od 20-30 zł.

Jednak jeśli nie posiadamy takiego naczynia, nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy yerbę zaparzyli w ulubionym kubku. A jak to zrobić? Parzenie yerba mate nie jest trudne, jednak trzeba trzymać się kilku zasad.

  1. Susz zalewamy wodą o temperaturze 70-80°C.
  2. Zostawiamy pod przykryciem na około 3 minuty.
  3. Całość możemy przecedzić.
  4. Pamiętajmy o możliwości ponownego zalewania fusów!

Więcej informacji na temat rytualnego parzenia yerba mate znajdziesz tutaj.

Terere – yerba mate na zimno

Yerba może być również przygotowywana na zimno, nazywana jest wtedy terere. Taki napój z kostkami lodu i miętą, do tego lekko słodzony stewią, może być dobrym pomysłem na upalne dni.

Napar z yerby można pić cały dzień. Najlepiej 30 min po posiłku. Nie zaleca się jej spożywać na czczo, gdyż może powodować dolegliwości żołądkowe.

I co ważne, nie przekraczajmy dziennej zalecanej dawki naparu. Pamiętajmy też, że jego jednorazowe wypicie w niczym nie pomoże. Kuracja musi być regularna!

Yerba mate. Gdzie kupić?

Zaleca się kupowanie suszu yerby ze sprawdzonego źródła, by mieć pewność, że liście zostały przebadane i posiadają odpowiedni atest. Mamy wówczas pewność, że są wolne od toksyn i innych zanieczyszczeń.

Więcej podpowiedzi, na co zwracać uwagę, kupując yerba mate, znajdziesz tutaj.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.