Teraz czytasz...
Rodzaje błonnika
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Rodzaje błonnika

Agnieszka Gotówka

Błonnik nie jest witaminą ani minerałem i nie dodaje energii, a mimo to jest niezwykle cennym składnikiem diety. 

Błonnik, bo o nim mowa, ma niebagatelny wpływ na organizm. Nie tylko niesie ze są wiele korzyści fizjologicznych, ale też zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych. Poznajcie jego rodzaje, jest ich sporo!

Poszczególne rodzaje błonnika różnią się między sobą właściwościami i efektami zdrowotnymi.

Celuloza – włókno nierozpuszczalne

Gdzie możesz ją znaleźć?

Bogatymi źródłami celulozy są brokuły, kapusta, jarmuż i kalafior; rośliny strączkowe, orzechy i otręby.

Dlaczego jest ważna?

Celuloza „wiąże” inne składniki pokarmowe, przez co wspomaga ich transport w układzie pokarmowym. Wspiera również wzrost pożytecznych bakterii jelitowych.

Inulina – błonnik rozpuszczalny

Gdzie możesz ją znaleźć?

Inulinę możesz znaleźć w cykorii, bananach, czosnku, cebuli i szparagach, a także w pszenicy, jęczmieniu i życie

Dlaczego jest ważna?

Inulina spowalnia procesy trawienne, przez co pozwala utrzymać uczucie sytości na dłużej, a także zapobiega nagłemu skokowi poziomu cukru po skończeniu posiłku.

Inulina sprzyja również wzrostowi flory bakteryjnej, która przyczynia się do poprawy zdolności trawiennych oraz utrzymania ogólnego stanu zdrowia.

Pektyny – błonnik rozpuszczalny

Gdzie możesz je znaleźć?

Największe ilości pektyn znajdują się w jabłkach, truskawkach, owocach cytrusowych, marchwi i ziemniakach, jak również w nieco mniejszych ilościach w roślinach strączkowych i orzechach.

Dlaczego to są ważne?

Pektyny opóźniają wchłanianie glukozy, przez co pomagają ograniczyć nagły skok poziomu cukru we krwi po ukończeniu posiłku. Mogą również przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu

Beta glukany – błonnik rozpuszczalny

Gdzie możesz je znaleźć?

Beta glukany można znaleźć w nasionach owsa, jęczmienia oraz grzybach, jak np. shiitake i reishi.

Dlaczego są jest ważne?

Beta glukany należą do prebiotyków, co oznacza, że zapewniają „pożywienie” dla bakterii jelitowych. Ponadto, beta glukany spowalniają procesy trawienne i transport treści żołądkowej, przez co pomagają w utrzymaniu uczucia sytości na dłużej oraz przyczyniają się do kontroli poziomu cukru we krwi.

Psyllium – błonnik rozpuszczalny

Gdzie możesz go znaleźć?

Zobacz także


Psyllium można znaleźć w nasionach roślin i ich łupinach oraz niektórych zbożach.

Dlaczego jest ważny?

Psyllium pomaga zapobiegać zaparciom. Tworząc żelopodobną substancję, psyllium wiąże się z cukrami, co pomaga uniknąć nagłego soku poziomu cukru we krwi. Stanowi on również pokarm dla bakterii jelitowych.

Lignina – nierozpuszczalne włókno

Gdzie możesz ją znaleźć?

Ligninę można znaleźć w produktach pełnoziarnistych (pszenica i otręby), roślinach strączkowych (fasola i groch), warzywach (fasolka szparagowa, kalafior, cukinia), owocach (awokado, banany) oraz orzechach i nasionach (siemię lniane).

Dlaczego jest ważna?

Lignina, podobnie jak celuloza, przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Pomaga również zapobiec zaparciom i wspiera transport treści żołądkowych.

Skrobia oporna – włókno rozpuszczalne

Gdzie możesz ją znaleźć?

Skrobię możesz naleźć w głównie w fasoli oraz roślinach strączkowych.

Dlaczego jest ważna?

Skrobia oporna jest fermentowalnym włóknem pokarmowym, które odżywia bakterie flory jelitowej, przez co wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego i chroni przed infekcjami układu pokarmowego. Skrobia wspomaga procesy odchudzania poprzez zmniejszenie łaknienia. Przyczynia się również do regulacji poziomu cukru, a także wspiera funkcje układu krążeniowo-naczyniowego.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.