Jarmuż to warzywo, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. W ostatnim czasie stało się bardzo popularne. Warto je jeść zwłaszcza zimą. Proponujemy wypróbować oryginalny przepis. Naszą propozycją jest babka ziemniaczana z jarmużem.
Obecnie z wielu źródeł możemy usłyszeć, że jarmuż to jedna z najbardziej zdrowych roślin, jakie możemy spotkać, a informacje te, nie są przesadzone.
Jarmuż posiada praktycznie wszystkie składniki odżywcze, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Znajdziemy w nim ogromne ilości witaminy C, która pomaga chronić organizm przed przeziębieniami. Obfituje w witaminy A, z grupy B i K. Wiele w jarmużu składników mineralnych, m.in. magnezu, fosforu, żelaza, cynku, wapnia i sodu.
Liście jarmużu najsmaczniejsze są po przymrozkach, kiedy to nabierają specyficznego smaku. Muszą być ciemnozielone, bez plam, jędrne.
Babka ziemniaczana z jarmużem – jak ją przygotować?
Składniki na 3-4 foremki o średnicy 9 cm i wysokość 7 cm
- 3 średnie cebule (300 g)
- 1-2 ząbki czosnku
- 300 g jarmużu (200 g bez łodyg)
- 4 gałązki natki pietruszki
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka oregano
- ½ kg ziemniaków
- 2 jajka
- 1 czubata łyżka mąki owsianej
Wykonanie
- Piekarnik rozgrzej do 200°C (w trybie góra-dół, bez termoobiegu).
- Umyj jarmuż i pozbaw go łodyg.
- Cebulę i czosnek posiekaj drobno i zeszklij na dobrze rozgrzanej, suchej patelni.
- Dodaj liście jarmużu pokrojone w wąskie paseczki, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy: czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz i oregano. Podduś wszystko.
- Ziemniaki zetrzyj na tarce jak na placki ziemniaczane (można w malakserze lub dobrym blenderze kielichowym). Odciśnij z nich wodę, która się oddzieliła.
- Wymieszaj warzywa z pozostałymi składnikami.
- Foremki wysmaruj masłem klarowanym, wysyp mąką i nałóż masę (jej wierzch można posypać słonecznikiem).
- Babeczki piecz 60 minut (aż skórka stanie się brązowa i chrupiąca).