Składniki dla 4 osób: 500g cukinii BIO, 500g bakłażanów BIO, 3 pomidory BIO, 2 cebule BIO, 2 ząbki czosnku BIO, 1 łyżeczka ziół prowansalskich BIO, 1 łyżka oliwy z oliwek BIO, Sól i pieprz (jeżeli ktoś lubi można dodać jedną czerwoną paprykę ? słodką)
Sposób przyrządzania: Cukinię, bakłażany i cebulę obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Do garnka wlać trochę wody (aby zakryć spód) i wlać do wody łyżkę oliwy. Wrzucić na wrzącą wodę pokrojone warzywa i to wszystko posolić i posypać pieprzem. Gotować kilka minut, często mieszając. Kiedy warzywa staną się miękkie i będą przypominać zupę dorzucić pomidory, czosnek, zioła prowansalskie, sól.
Podawać ciepłe, z grzankami lub jako dodatek warzywny do mięs. Doskonałe danie na upalne dni, gdyż jest lekkie i nie obciążające organizmu.
Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl
Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)