Składniki: 1 opakowanie makaronu razowego świderki BIO, 1-2 laski kiełbasy polskiej lub chłopskiej BIO, 2 cebule BIO, 1 por BIO, 2-3 świeże pomidory BIO lub pół słoiczka koncentratu pomidorowego BIO 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia BIO, Zioła prowansalskie BIO, sól morska, parmezan lub inny ser BIO do posypania
Sposób przygotowania: Makaron razowy świderki ugotować według przepisu na opakowaniu, al dente. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwy BIO. Pokroić w kostkę wiejską kiełbasę i delikatnie podsmażyć na patelni. Po 5 minutach dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pora. Następnie dusić kilka minut. Gdy warzywa zmiękną można dodać świeże, pokrojone pomidory lub pół słoiczka koncentratu pomidorowego BIO. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić ziołami i solą morską. Ugotowany makaron odcedzić, wyłożyć na talerz i polać gotowym wiejskim sosem. Danie można posypać świeżo startym parmezanem lub ekologicznym żółtym serem
Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl
Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)