Czym jest żywność ekologiczna? Jak ją poznać? Jak powstają produkty BIO? – na te pytania prof. Ewa Rembiałkowska odpowiadała goszcząc w Programie I Polskiego Radia.
Oprócz informacji o tym jak powstaje żywność BIO, w jaki sposób odbywa się certyfikacja i kontrola profesor Ewa Rembiałkowska dzieli się wynikami badań naukowców SGGW na temat eko żywności oraz daje też kilka cennych rad konsumentom.
Pani profesor przestrzega, aby zwracać uwagę czy ekologiczne owoce lub warzywa, które zamierzamy kupić zamknięte są w oddzielnym opakowaniu.
– Warto kupować tylko żywność zapakowaną i odpowiednio etykietowaną. W siatce znajduje się karteczka z nazwiskiem i numerem telefonu producenta oraz nazwą jednostki certyfikującej. Nie ma możliwości wymieszania. Na podstawie danych rolnika można też potwierdzić, że jest on dostawcą. Zwracajmy na to uwagę i pamiętajmy o tej zasadzie – takie podejście pozwoli wyeliminować z rynku oszustów podmieniających produkty bądźć podszywających się pod ekologię – przestrzega pani profesor.
Przeczytaj więcej na temat badań prof. Ewy Rembiałkowskiej w Biokurierze.
Całej audycji wysłuchać można tutaj: http://www.polskieradio.pl/7/163/Artykul/806500,Bez-siatki-Dziekuje-nie-skorzystam