Oszalej na punkcie kurkumy

-tekt sponsorowany-


Kurkuma (curcuma longa) jest też znana w Indiach jako „złota bogini”. Od tysięcy lat używa się jej w Ajurwedzie jako zioła leczniczego a także podstawy każdego curry. Zawarte w niej pigmenty – kurkuminoidy – są odpowiedzialne za charakterystyczny żółty kolor a olejki eteryczne wytwarzają głęboki aromat przywodzący na myśl ziemię.

Swoje słynne właściwości przeciwzapalne roślina zawdzięcza żółtym pigmentom, olejkom eterycznym i turmeronom. Te trzy substancje razem wykazują silne działanie antyoksydacyjne na ciało i są intensywnie przeciwzapalne, wzmacniając jednocześnie krążenie, chroniąc mózg, odżywiając wątrobę i uśmierzając ból. W tradycyjnym ziołolecznictwie kurkumę stosuje się też dla odżywienia krwi: oczyszczenia jej (co pozwala uzyskać piękną cerę), lepszego przepływu dla wzmocnienia cyrkulacji i poprawienia jej jakości. Wszystko to dobrze wpływa na miesiączkowanie, produkcję mleka i stan kości. Ta znana od wieków roślina dziś jest najczęściej wykorzystywana po to, by zwalczyć typowe dolegliwości XXI wieku.


O roślinie

Kurkuma należy do rodziny imbirowatych (zingiberaceae) i jest bardzo podobna do galangalu i imbiru. Objawia się to między innymi w niemal identycznym wyglądzie korzeni. Krzew może dorosnąć do metra wysokości. Ma duże, podłużne liście i piękne, białe lub zielone kwiaty. Z jednej rośliny można uzyskać ponad 700 g intensywnie żółtego kłącza w ciągu dziewięciu miesięcy, a także ponad 230 ochronnych substancji fitochemicznych, w tym 2-5 % kurkuminoidów i 5 % olejków eterycznych, z potężnym turmeronem na czele.

O ludziach

Kurkuma od firmy Pukka pozyskiwana jest z Kerali, Karnataki i Maharastry. To trzy sąsiadujące ze sobą stany w południowych Indiach. Wielu rolników uprawia kurkumę wymiennie z imbirem a w niektórych regionach stosuje się ją jako zamiennik tulsi i trzciny cukrowej (na zasadzie płodozmianu). Kurkuma z Kerali posiada certyfikat Fair Trade, co oznacza że część zysku zostaje przekazana bezpośrednio wiosce, w której się ją uprawia, tym samym wspomagając tamtejszą społeczność.

Przedstawiamy herbatę Turmeric Gold

Turmeric Gold to mieszanka najlepszej Indyjskiej kurkumy, cytryny, tulsi i zielonej herbaty. Jest aromatyczna, przepysznie słodka i orzeźwiająco cytrusowa. Ilość antyoksydantów zawartych w jednym kubku (35 000 ORAC) jest taka sama, jak w porcji jagód. Ale bez obaw – w przeciwieństwie do jagód nie brudzi.

O chemii

Kurkuma zawiera ponad 230 bioaktywnych substancji. Najważniejsze z nich to kurkuminoidy, które wykazują działanie przeciwzapalne dzięki kwasowi arachidowemu i enzymom zapalnym takim, jak cykloksygenaza (COX) czy lipoksygenaza (LOX). To silne antyoksydanty, które chronią DNA komórkowe przed uszkodzeniem związanym z działaniem wolnych rodników. Ale kurkuma to o wiele więcej, niż sama kurkumina. Zawiera też rodzinę składników znanych jako turmerony, które m.in. wspierają ciało w przyswajaniu kurkuminy. Można je znaleźć tylko w olejkach eterycznych, które często zostają usunięte podczas wytwarzania wyizolowanej kurkumy. Jedną z największych zalet procesu ekstrakcji Pukka Wholistic™ jest właśnie zachowanie wszystkich składników odżywczych. Turmerony mają też działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, uśmierzające ból i przeciwdepresyjne.

Kurkumina a kurkuma – czym się różnią?

Kurkumina to nie roślina a jedynie składnik zawarty w korzeniu kurkumy. To dlatego najlepiej działa wtedy, gdy może występować równocześnie z pozostałymi składnikami zawartymi w roślinie i z cennymi olejkami eterycznymi.


Ekstrakt Wholistic™

Pukka Wholistic™ to mieszanka wodnych i/lub alkoholowych ekstraktów, czystej kurkumy w proszku i skoncentrowanego ekstraktu. Taki ekstrakt to najskuteczniejsza metoda pozyskiwania rozpuszczalnych w tłuszczu składników roślinnych takich, jak olejki eteryczne, woski i żywice. Dzięki temu uzyskujemy wysoko skoncentrowane składniki aktywne w skoncentrowanej postaci. Przykładowo: dwie kapsułki Wholistic™ Turmeric zawierają 155 mg kurkuminy i 55 ml olejków eterycznych, co odpowiada ponad 35 g świeżej kurkumy.

Kiedy pomoże kurkuma?

• Przy infekcjach bakteryjnych, uszkodzeniach oksydacyjnych


• Przy złym krążeniu, wysokim poziomie cholesterolu i zatorach

• Przy nagromadzeniu „złych” bakterii, raku jelita, nadkwaśności i wrzodach

• Przy stanach zapalnych, uszkodzeniu oksydacyjnym, złej pracy wątroby, żółci i kamieniach żółciowych

• Przy stanach zapalnych, mięśniakach, cystach, endometriozie, bolesnych miesiączkach, upławach i słabym przepływie krwi

• Przy stanach zapalnych, egzemie, trądziku

Zobacz produkty z kurkumą pozyskaną z całej rośliny: http://kurkumadlazdrowia.pl