Teraz czytasz...
Naleśniki bazyliowe z amarantusem

Naleśniki bazyliowe z amarantusem

Prosty sposób na wzbogacenie naleśników dodatkiem mąki z amarantusa. Warto, chociażby dlatego, że jest on kopalnią witamin i związków mineralnych. 

Amarantus obfituje w błonnik, składniki mineralne, kwasy tłuszczowe (bardzo cenny skwalen) a także komplet aminokwasów (wśród roślin takim „osiągnięciem” może pochwalić się jeszcze quinoa). Więcej o amarantusie pisaliśmy w numerze 2/2016 Biokuriera. Serdecznie zapraszamy do prenumeraty zarówno osoby indywidualne jak i ekosklepy.

A teraz przepis:

Składniki:

listki bazylii z jednej średniej wielkości „doniczki” .
1 szklanka mleka
pół szklanki wody lekko gazowanej
2 jaja
pół szklanki mąki pszennej (lub orkiszowej)
1/3 szklanki mąki amarantusowej
2 łyżki roztopionego masła
szczypta soli
Nadzienie:
250 g twarożku
250 g jogurtu naturalnego
rzodkiewka,
szczypiorek
sól,
pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki, oprócz bazylii, dokładnie mieszamy za pomocą miksera. Listki bazylii blendujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy je do ciasta i dalej mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników.

Zobacz także

domowe sposoby na przeziębienie

Nagrzaną patelnię (najlepiej taką specjalną do naleśników) smarujemy delikatnie małą ilością oliwy za pomocą pędzla. Wylewamy ciasto partiami na patelnię i smażymy z obu stron przez około 2 minuty. Po przygotowaniu farszu (twarożek wymieszany z jogurtem, przyprawami i drobno pokrojonymi rzodkiewką i szczypiorkiem) smarujemy naleśniki i całość zwijamy w rulonik. Można jeść na zimno, albo podsmażyć już zwinięte naleśniki na patelni z odrobiną roztopionego masła.

Więcej na temat: amarantusa

autorka przepisu: Agnieszka Neumueler

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.