Prosty sposób na wzbogacenie naleśników dodatkiem mąki z amarantusa. Warto, chociażby dlatego, że jest on kopalnią witamin i związków mineralnych.
Amarantus obfituje w błonnik, składniki mineralne, kwasy tłuszczowe (bardzo cenny skwalen) a także komplet aminokwasów (wśród roślin takim „osiągnięciem” może pochwalić się jeszcze quinoa). Więcej o amarantusie pisaliśmy w numerze 2/2016 Biokuriera. Serdecznie zapraszamy do prenumeraty zarówno osoby indywidualne jak i ekosklepy.
A teraz przepis:
Składniki:
listki bazylii z jednej średniej wielkości „doniczki” .
1 szklanka mleka
pół szklanki wody lekko gazowanej
2 jaja
pół szklanki mąki pszennej (lub orkiszowej)
1/3 szklanki mąki amarantusowej
2 łyżki roztopionego masła
szczypta soli
Nadzienie:
250 g twarożku
250 g jogurtu naturalnego
rzodkiewka,
szczypiorek
sól,
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki, oprócz bazylii, dokładnie mieszamy za pomocą miksera. Listki bazylii blendujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy je do ciasta i dalej mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników.
Nagrzaną patelnię (najlepiej taką specjalną do naleśników) smarujemy delikatnie małą ilością oliwy za pomocą pędzla. Wylewamy ciasto partiami na patelnię i smażymy z obu stron przez około 2 minuty. Po przygotowaniu farszu (twarożek wymieszany z jogurtem, przyprawami i drobno pokrojonymi rzodkiewką i szczypiorkiem) smarujemy naleśniki i całość zwijamy w rulonik. Można jeść na zimno, albo podsmażyć już zwinięte naleśniki na patelni z odrobiną roztopionego masła.
Więcej na temat: amarantusa
autorka przepisu: Agnieszka Neumueler