Teraz czytasz...
Organiczne ciasteczka z pestkami dyni
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Organiczne ciasteczka z pestkami dyni

Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki orkiszowo-pszenno-żytniej BIO, 2/3 szklanki płatków owsianych BIO, po 1/3 szklanki otrąb owsianych BIO, pestek słonecznika BIO, pestek dyni BIO oraz siemienia lnianego BIO, ½ szklanki cukru trzcinowego/brązowego BIO, kostka masła BIO, łyżeczka sody BIO, szczypta soli morskiej, rodzynki BIO lub żurawina BIO

Sposób przygotowania: Uprażyć ziarna (pestki dyni, słonecznika, siemienia lnianego + otręby) na patelni na złoty kolor (używając do tego celu oliwy organicznej). Masło zmiksować z cukrem, sodą, szczyptą soli; dodać ostudzone pestki i płatki owsiane. Wsypać mąkę i zagnieść ciasto. Można dodać namoczone wcześniej w ostudzonej wodzie rodzynki lub suszoną żurawinę (próbowałam, bardzo ciekawa wersja smakowa). Przez jakiś czas dobrze wyrabiać ręcznie, tak, aby wytworzoną masę dało się zlepiać w nieduże kulki.

Lepić kulki o średnicy 3-4 cm (jak będą większe to nic się nie stanie – po prostu o 5 minut dłużej posiedzą w piekarniku).

Spłaszczyć je, wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę i piec partiami przez 20-25 minut w temperaturze 175 st.C – aż do zrumienienia.

Bardzo proste, smaczne, zdrowe…i pożywne!!!

Idealne jako przekąska na długie eskapady do lasu lub wędrówki po górach, lub w roli przystawki do gorącej herbaty.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.