Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki orkiszowo-pszenno-żytniej BIO, 2/3 szklanki płatków owsianych BIO, po 1/3 szklanki otrąb owsianych BIO, pestek słonecznika BIO, pestek dyni BIO oraz siemienia lnianego BIO, ½ szklanki cukru trzcinowego/brązowego BIO, kostka masła BIO, łyżeczka sody BIO, szczypta soli morskiej, rodzynki BIO lub żurawina BIO
Sposób przygotowania: Uprażyć ziarna (pestki dyni, słonecznika, siemienia lnianego + otręby) na patelni na złoty kolor (używając do tego celu oliwy organicznej). Masło zmiksować z cukrem, sodą, szczyptą soli; dodać ostudzone pestki i płatki owsiane. Wsypać mąkę i zagnieść ciasto. Można dodać namoczone wcześniej w ostudzonej wodzie rodzynki lub suszoną żurawinę (próbowałam, bardzo ciekawa wersja smakowa). Przez jakiś czas dobrze wyrabiać ręcznie, tak, aby wytworzoną masę dało się zlepiać w nieduże kulki.
Lepić kulki o średnicy 3-4 cm (jak będą większe to nic się nie stanie – po prostu o 5 minut dłużej posiedzą w piekarniku).
Spłaszczyć je, wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę i piec partiami przez 20-25 minut w temperaturze 175 st.C – aż do zrumienienia.
Bardzo proste, smaczne, zdrowe…i pożywne!!!
Idealne jako przekąska na długie eskapady do lasu lub wędrówki po górach, lub w roli przystawki do gorącej herbaty.
Autorka przepisu pani Agnieszka Szeffler – Grudkowska otrzymuje od redakcji Biokuriera nagrodę niespodziankę w postaci książki „Ekologiczne Ziarna Zbóż. Pokarm, lek i kosmetyk”. Przyślij nam swój przepis! redakcja@biokurier.pl
Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody!
Nasz adres: redakcja@biokurier.pl
Czy wiesz że…
Klikając na poniższe TAGI można uzyskać spis potraw z wykorzystaniem danego produktu oraz informacje na jego temat!