Składniki:
4 jajka BIO, 1,5 szklanki cukru brązowego/trzcinowego BIO (można spokojnie dać 1 szkl.), 2 szklanki mąki BIO (graham i pszenno-żytnio-orkiszowej), 1 szklanka oliwy organicznej lub oleju z pestek winogron BIO, 2 szklanki drobno startej marchwi BIO (ok. 6-7 marchewek), 2 łyżeczki cynamonu BIO, 2 łyżeczki sody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO, bakalie: orzechy włoskie, rodzynki, skórka pomarańczowa (ew.), pestki słonecznika BIO, masło i bułka tarta BIO do wysmarowania/posypania blachy
Sposób przygotowania:
Marchew zetrzeć na drobnej tarce. Mąkę zmieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Całe jajka (żółtka i białka) dobrze zmiksować z cukrem. Następnie cały czas mieszając dodawać na przemian, w małych porcjach, mąkę i oliwę.
Potem dodać startą marchew i cynamon – cały czas miksując. Na końcu całość wymieszać z bakaliami, rodzynkami, rozkruszonymi orzechami i pokrojoną skórką pomarańczową (okraszamy tym, co akurat mamy).
Blachę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do blachy wypełniając ją do połowy, pozostawiając miejsce na wyrośnięcie ciasta (blacha tj. 22/32cm lub większa).
Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180st. i piec ok. 50-60 minut.
Jak wystygnie można ozdobić polewą czekoladową robiąc „mazy” ( 1/3 kostki masła BIO, 7 czubatych łyżek cukru brązowego BIO, 3 łyżki mleka BIO, 3 czubate łyżki kakao ekologicznego – najpierw rozpuszczamy masło, dodajemy 3 łyżki mleka (lub wody) i cukier (ważne, by do masła od razu dodać te dwa składniki), mieszamy i czekamy kilka minut, aby polewa zaczęła się klarować, dodajemy kakao; dzięki użyciu cukru brązowego, polewa będzie mieć lekko karmelowy posmak; możemy dodatkowo udekorować bakaliami).
SMACZNEGO!
Autorka przepisu pani Agnieszka Szeffler – Grudkowska