Teraz czytasz...
Konopie siewne – zalety, właściwości, wykorzystanie

Konopie siewne – zalety, właściwości, wykorzystanie

Avatar photo

Konopie siewne nie mają nic wspólnego z z tematem narkotyków. To dobrze bo zarówno w postaci łuskanych ziaren, oleju jak i mleka są ciekawym uzupełnieniem codziennego menu. Odmiana konopi, z których przygotowuje się wspomniane produkty pozbawiona jest właściwości halucynogennych a obfituje w pożyteczne kwasy tłuszczowe i białko.

Konopie siewne i ich właściwości

Najważniejsza, choć niewidoczna, różnica pomiędzy konopiami indyjskimi (wykorzystywanymi do produkcji narkotyków) a konopiami siewnymi,  to fakt, że w tych drugich jest mniej niż 0,2 procent kannabinoidów – substancji psychoaktywnych.

Poza tym konopia siewna jest nieco niższa a jej liście składają się z 3-7 odcinków (w przypadku konopi indyjskich jest ich więcej).  Mimo wszystko odróżnienie roślin jest dla laików dość trudne dlatego uprawa wszystkich rodzajów konopi podlega obwarowaniom prawnym.

Uprawa konopi siewnych. Biurokracja jej nie ułatwia…

Normą są częste kontrole urzędników oraz, już mniej oficjalne i niezapowiedziane, nocne wizyty chętnych do przekonania się, czy aby na pewno zawartość THC jest tak mała, jak deklarowana… Zresztą to właśnie tego typu goście są najbardziej uciążliwi, gdyż po prostu niszczą uprawy. Do tego dochodzi konieczność prowadzenia szczegółowej dokumentacji i rozliczania się z ilości materiału siewnego oraz plonów… To wszystko powoduje, iż nie ma wielu chętnych do uprawy tej pożytecznej rośliny (w Polsce konopiami obsiane jest obecnie zaledwie ok 600 ha). A szkoda! Jej uprawa nie jest skomplikowana, roślina jest bardzo odporna na warunki klimatyczno-glebowe, a także na szkodniki, wskutek czego nie wymaga stosowania (nawet w uprawie nieekologicznej) chemicznych środków ochrony roślin.

Niedawno rozpoczęto uprawy m.in. w województwie świętokrzyskim (we współpracy z Instytutem Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich z Poznania). Konopię uprawia się również na Dolnym Śląsku w gospodarstwie ekologicznym Kaszarnia Kamienne.

Ekologiczne konopie i produkty z nich wytwarzane znajdowały się w ofercie coraz większej ilości firm prezentujących się na ubiegłorocznych Targach BioFach w Norymberdze. Oana Suciu z rumuńskiej firmy Canah, która na targach BioFach prezentowała ekologiczne produkty (także kosmetyki) z konopi mówiła, że: – Zainteresowanie zdrowotnymi walorami konopi jest coraz większe nie tylko w krajach Europy Zachodniej, ale także w samej Rumunii. W Polsce produkty konopne pojawiają się powoli w ekosklepach a w sieci znaleźć można nawet e-sklepy wyspecjalizowane tylko i wyłącznie w produktach z tej rośliny.

Łuskane nasiona konopi – jak wykorzystasz?

Nasiona konopi (na rynku dostępne są w postaci łuskanej i niełuskanej) z powodzeniem można wykorzystywać jako „posypkę” do sałatek, kasz, kanapek, potraw z ryżem, makaronem, musli, płatków a nawet na chleb. Nie wpływają w istotny sposób na smak potrawy, ale są cenne ze względów zdrowotnych. Obfitują w białko i dobrze zbilansowane kwasy tłuszczowe (Omega 3,6 i 9). Zawierają także witaminy (B i E) oraz wiele minerałów.

Przeczytaj także: muffinki konopne z czarnym sezamem bez mleka, jaj i glutenu

Oraz olej konopny

Tłoczony na zimno z nasion konopi obecnie jest mało znany, ale w polskiej tradycji postrzegany był jako potrawa postna. Dobrze nadaje się do wykorzystania przy sałatkach czy surówkach. Poleca się go także jako dodatek do kasz, twarogu, pieczywa czy ziemniaków. Zdecydowanie odradzamy natomiast wykorzystywanie go do smażenia. Olej konopny ba barwę zielono-brązową i delikatnie gorzkawy, korzenny smaki i aromat. Oprócz zastosować kulinarnych, olej konopny jest bardzo chętnie wykorzystywany w kosmetyce naturalnej.

Zobacz także

kiełki w słoiku

Przeczytaj także: Olej ekologiczny: z czym to się je i jak ma się do tego nasze zdrowie?

Przechowywanie konopi siewnych

Zarówno w przypadku nasion jak i oleju warto pamiętać o odpowiednim przechowywaniu produktów, tak aby nie utraciły one zdrowotnych właściwości (zwłaszcza kwasów tłuszczowych). Nasiona najlepiej przechowywać w lodówce a olej w ciemnym miejscu.

Dlaczego warto spróbować?

Przede wszystkim ze względu na to, że jest to okazja do poszerzenia menu i poznania nowych smaków, ale nie bez znaczenia są także właściwości zdrowotne. Wymienione wcześniej składniki (zwłaszcza kwasy tłuszczowe) zawarte w konopiach cenione są w profilaktyce chorób serca, stawu, czy układu odpornościowego. Korzystnie wpływają także na pracę mózgu, wydajność pracy, wzrok i kondycję skóry.

Konopie siewne przydatne nie tylko w kuchni

Słoma konopna to jeden z najlepszych ekologicznych materiałów termoizolacyjnych stosowanych we współczesnym budownictwie. W Polsce jeszcze szczerzej nieznana, robi za to „karierę” w Niemczech. Oprócz tego, konopie stosuje się w przemyśle tekstylnym (szczególnie do wytwarzania niealergizujących ubranek dla dzieci) oraz – m.in. dzięki zawartości niezwykle cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych – w produkcji kosmetyków, żywności,  a także lekarstw i suplementów diety.

Karol Przybylak, współpraca: Adam Turowiec

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.