posiadają wiele właściwości leczniczych, są także wykorzystywane w kosmetyce naturalnej. O tym, że znakomicie smakują nikogo nie trzeba przekonywać…
Grusza – jest niewielkim drzewem z rodziny różowatych. Najbardziej znanym gatunkiem jest grusza pospolita. Owoce gruszy są wydłużone, przy szypułce lekko stożkowate. Skórka przybiera różne kolory począwszy od zielonego, żółtego, brązowego do rdzawego. W miąższu gruszek występują komórki kamienne. Prawdopodobnie grusze „przywędrowały” do nas z Azji. W Polsce, poza ogrodami i sadami, najczęściej spotkać można ją rosnącą dziko w lasach, na opuszczonych terenach oraz na miedzach. Istnieje kilkadziesiąt gatunków grusz, które różnią się od siebie kształtem, wielkością i przede wszystkim smakiem owoców.
Co zawiera gruszka?
Owoc gruszki zawiera w sobie duże ilości pierwiastków m. in fosfor, wapń , sód, magnez, jod oraz bor. Ten ostatni z wymienionych pierwiastków, pobudza szare komórki mózgowe do wytężonej pracy, bor bierze również udział w transporcie wapnia w organizmie, który niezbędny jest w budowie kości, dlatego gruszki powinny być spożywane przez osoby narażone na osteoporozę. Gruszka to „ kopalnia” potasu- pierwiastka niezmiernie ważnego dla zdrowia człowieka. Pobudza on prawidłową kurczliwość mięśniową, reguluje mechanizm transmisji w układzie nerwowym, a ponadto uczestniczy w metabolizmie białek. Owoc ten zawiera również witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP, kwasy owocowe: jabłkowy i cytrynowy, ponadto ma w sobie węglowodany, pektyny, błonnik i olejki eteryczne.
Czemu służy?
Gruszki posiadają właściwości lecznicze. Wykazują działanie przeciwgorączkowe, leczą drogi żółciowe, wzmacniają organizm po przebytej chorobie oraz przyspieszają gojenie się ran. Zaleca się je w nudnościach i wymiotach, miękkie dojrzałe gruszki pobudzają trawienie (duża zawartość błonnika) i przeciwdziałają zaparciom. Owoc ten znalazł również zastosowanie w kosmetyce. Zawarte w gruszce kwasy owocowe oczyszczają skórę z nadmiaru sebum, zanieczyszczeń i martwych komórek warstwy rogowej naskórka. Wyciąg z owoców gruszy wykazuje działanie odżywcze, usuwa martwe komórki wygładzając wszelkie niedoskonałości skóry, kojąc i nawilżając, dzięki czemu zmęczona i poszarzała skóra odzyskuje miękkość i zdrowy koloryt. Dzięki pektynom, ekstrakt z gruszki bardzo dobrze sprawdza się w leczeniu dermatoz, egzem i trądziku.
Maseczka z miodem i gruszką
Ćwiartkę gruszki rozgniatamy razem z łyżeczką gęstego miodu (tu najlepiej sprawdzi się lipowy). Tak utartą papką smarujemy twarz, szyję i dekolt, zostawiamy na 15 minut. Po piętnastu minutach zmywamy ciepłą wodą. Tak wykonana maseczka ukoi podrażnienia oraz wygładzi naszą skórę.
Z czym ją jemy?
Gruszki bardzo dobrze komponują się w sałatkach z serami z niebieska pleśnią, orzechami i parmezanem. Zawinięte w szynkę parmeńską z odrobiną sosu balsamicznego tworzą smaczną przekąskę. Bardzo smaczne są w postaci dżemów, konfitur czy przetarte na mus. Wyśmienicie smakują gotowane w winie lub jako kompot, w połączeniu z imbirem, wanilią, skórką pomarańczy czy przyprawami korzennymi takimi jak goździki czy cynamon.
Czy wiesz że…
* Owoc gruszy tak zachwycił Juliusza Cezara, że sam władca zajął się własnoręcznie uprawą owego owocu.
* O gruszce pisał Homer w „Odyseji” .
* Drewno gruszy używane jest do wyrobu instrumentów muzycznych.
opracowanie: Elżbieta Typek, technik farmacji