Teraz czytasz...
Nietypowe owoce – 5 ciekawych propozycji
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Nietypowe owoce – 5 ciekawych propozycji

Nietypowe owoce są miłą odmianą dla osób, które nie lubią monotonnej diety. Atrakcyjne na surowo doskonale sprawdzają się w rozmaitych sałatkach, ciastach, deserach i daniach wytrawnych. Są przepysznym, egzotycznym składnikiem koktajli, smoothie oraz soków. 

Physalis (Miechunka)

Owocem miechunki jest jagoda wielkości wiśni o barwie pomarańczowej. Smak owocu jest słodko-kwaśny, nieco przywodzi na myśl pomidora. Miechunka jest bardzo zdrowa, zawiera mnóstwo witaminy C. Dzięki temu z powodzeniem jest w stanie zastąpić rodzime owoce. W polskich cukierniach jest używana najczęściej do dekoracji ciast i deserów. Jej cena jest dość wysoka, malutkie opakowanie to koszt około 10 złotych, dlatego na naszych stołach bywa prawdziwym rarytasem.

Smoczy owoc

Smoczy owoc jest tak nazywany dzięki swojemu fantazyjnemu kształtowi, przypominającemu fioletowe płomienie. Jest podłużny, wielkości grapefruita. Po rozkrojeniu jest biały lub jasnofioletowy z widocznymi, licznymi czarnymi kropkami. Zjada się miąższ bez skórki; owoc nie ma twardej pestki. Cierpki i kwaśny w smaku, konsystencją przypomina nektarynkę. Można go dodawać do sałatek i koktajli lub spożywać jako samodzielną przekąskę.

Kumkwat

Ten smakowity swoim wyglądem przypomina niewielką pomarańczę. Jest wielkości śliwki, może być owalny lub kulisty, ma pomarańczową, gładką i cienką skórkę. Kumkwat jest lekko kwaskowaty i aromatyczny. Nadaję się do jedzenia na surowo wraz ze skórką. Można z niego zrobić kompot i marmoladę, konfitury lub nalewkę. Jest często używany w kuchni ze względu na swój ciekawy aromat. W naszych warunkach śmiało zastąpi pigwę. Kumkwat ma pozytywny wpływ na kondycję naczyń krwionośnych, ponieważ zawiera flawonoidy, które je wzmacniają i zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy. Owoc jest też bogatym źródłem beta-karotenu

.

Karambole

Owoce karambole mają długość kilku-kilkunastu cm, w przekroju poprzecznym mają kształt pięcioramiennej gwiazdy. Pokryte są żółtą, woskowatą skórką. Pod nią znajduje się chrupiący, soczysty, w zależności od odmiany o smaku od kwaśnego do słodkiego, owoc. Są one wykorzystywane do przygotowania sałatek owocowych, konfitur oraz ciast, m.in. tart. Można go też komponować z serami lub suszonymi kiełbasami, wtedy znajdzie zastosowanie w daniach wytrawnych.

Owoc tamaryndowca indyjskiego

Owoce tamaryndowca indyjskiego są jadalne, można spożywać je na surowo, a także przetwarzać. Miąższ ma specyficzny słodko-kwaśny smak, im bardziej dojrzałe są owoce, tym jest on słodszy. Tamaryndowiec stanowi dobre źródło glukozy i fruktozy, pektyn, a także wielu składników mineralnych.

Warto wiedzieć, że z owoców tych wykonuje się też napoje chłodzące aguas frescas. Miąższ owoców jest używany jako przyprawa w kuchni azjatyckiej oraz latynoamerykańskiej. Jest ważnym składnikiem sosu Worcestershire i pani puri.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.