Dania stawia na żywność ekologiczną

 

Duńczycy konsekwentnie realizują strategię obraną w dokumencie „Ekologiczny Plan Dla Danii”. 60% żywności serwowanej w placówkach publicznych ma pochodzić z rolnictwa ekologicznego a w 2020 powierzchnia certyfikowanych upraw ma być dwa razy większa niż w 2007 r.

Zwiększenie areału objętego uprawami BIO odbywa się poprzez konwersję gruntów rolnych należących do administracji państwowej oraz wsparcie instytucji prywatnych zainteresowanych takimi działaniami.

Zmiany dotyczą zarówno upraw warzywno – owocowych jak i chowu zwierząt. Te wszystkie działania pozwoliły na stworzenie systemu, dzięki któremu już dziś w publicznych stołówkach serwuje się około 800 000 posiłków, w których skład wchodzą surowce ekologiczne. 

Współdziałające Ministerstwa

„Ekologiczny Plan Dla Danii” (Økologiplan Danmark, dostępny po duńsku  w pdf) nie jest dokumentem opracowanym i wdrażanym przez niewielką grupę entuzjastów. Zadania realizowane są przez różne ministerstwa. Ministerstwo Obrony włącza bioprodukty do menu żołnierzy, Ministerstwo Środowiska zajmuje się konwersją posiadanych przez państwo gruntów w kierunku ekologii. Ministerstwo Edukacji natomiast wdraża programy szkoleniowe dla dzieci i młodzieży.

Dania – „europejski ekotygrys”

Duński rynek żywności ekologicznej stanowi ok. 8% całego tamtejszego rynku spożywczego (w 2005 roku było to 3,5%). Zgodnie z danymi przytaczanymi przez organizatorów Targów Bio Fach, co czwarta martchewka i co czwarty litr mleka sprzedawany w Danii posiada certyfikat ekologiczny. Dania jest także istotnym eksporterem bioproduktów.

Pierwsze w Europie ekologo

Dania jest pierwszym krajem, który zdecydował się na wdrożenie państwowego systemu kontroli dla rolnictwa ekologicznego. Działa on nieprzerwanie od 1987 także po wdrożeniu regulacji unijnych a reprezentujące go logo (charakterystyczny Ø-label, patrz na lewy dolny róg proformy) jest bardzo rozpoznawalne – wyniki ministerialnych badań wskazują na to, że rozpoznaje go aż 96% Duńczyków.

Poniżej film promujący Danię jako kraj roku podczas Targów Bio Fach 2009

oprac. Karol Przybylak