Bursztyn, cenny surowiec stosowany od wieków do wyrobu ozdób, ma znane od starożytności właściwości lecznicze. Egipcjanie nazywali bursztyn „kamieniem życia i zdrowia”. Piszemy o jego zdrowotnych walorach.
Bursztyn jest niejednorodny pod względem składu chemicznego. Zawiera węgiel, wodór, tlen, siarkę, kwas bursztynowy, ponadto inne pierwiastki śladowe i minerały (krzem, magnez, żelazo, wapń, potas), związki organiczne i substancje lotne. Kwas i olej z bursztynu używa się w kosmetykach jako niszczące wolne rodniki i dezynfekujące, powstrzymujące procesy starzenia. Preparaty z bursztynu są stosowane w leczeniu reumatyzmu, astmy, owrzodzeń, podrażnień skóry, także na schorzenia oskrzeli, gardła oraz tarczycy. Nalewka bursztynowa obniża ciśnienie tętnicze. Przy zmęczeniu lub bólów głowy należy potrzeć kawałkiem bursztynu kark nadgarstek i skronie – w miejscu gdzie wyczuwalny jest puls.
Wtarcie w nadgarstek kropli nalewki działa orzeźwiająco i poprawia samopoczucie. Rozcieńczoną nalewką można płukać bolące gardło. Bursztyn tworzy ujemne jony, które korzystnie działają na organizm człowieka. Dlatego umieszczenie naturalnych bryłek w pomieszczeniu mieszkalnym dobrze wpływa na zdrowie przybywających w nim ludzi. Od dawna bursztyn uznawano za skuteczny lek na dolegliwości reumatyczne i astmatyczne.
W latach 60. ub. w. ten naturalny lek przypomniał franciszkanin – zielarz i wizjoner o. Czesław Andrzej Klimuszko. Sam wyleczył się nalewka bursztynową m.in. z ostrego zapalenia oskrzeli. Ojciec. Klimuszko zaleca też stosowanie nalewki wewnętrznie. W okresie panującej grypy, (ważne zwłaszcza teraz!) sposobem podnoszącym odporność jest dodawanie kilku kropel nalewki do herbaty. W razie zachorowania, poleca częste nacieranie okolic płuc i pleców. Zalecał wspomaganie leczenia przy pomocy nalewki bursztynowej osłabienia mięśnia sercowego, arytmii, bólu głowy. Franciszkanin pisał też o właściwościach przeciwrakowych jantaru.
Znany jest przepis sporządzenia nalewki bursztynowej, zwanej nalewką ojca Klinuszki. On sam nie zastrzegł oficjalnie jej receptury. Preparat ten można nabyć w aptekach i sklepach zielarskich. W prosty sposób można jednak samemu zalać okruszki bursztynu spirytusem i sporządzić przydatną nalewkę.
Więcej o pożytkach z bursztynu oraz przepis na nalewkę– w najnowszym kwartalniku „Porady na zdrowie”
Przepis na nalewkę bursztynową (wg o. Klimuszki)
Kawałki oryginalnego, nieobrabianego bursztynu w ilości 50 g wypłukać w letniej wodzie, wsypać do ciemnej butelki i zalać 1 /2 litra czystego spirytusu. Przez 10 dni wstrząsać. Po dziesięciu dniach nalewka gotowa. Nie trzeba jej przecedzać ani przelewać do drugiej butelki. W miarę potrzeby jedynie odlać jednorazową porcję. Bursztyn w spirytusie nie rozpuszcza się, a tylko wydziela z siebie mikroskopijne cząsteczki zabarwiające spirytus na złoty kolor.
Po wyczerpaniu nalewki, można jeszcze raz kawałki bursztynu pokruszyć drewnianym lub porcelanowym tłuczkiem, wtedy lepiej naciągnie drugi raz, po czym ponownie zalać taką samą ilością spirytusu. Z jednej porcji bursztynu nalewkę można otrzymać tylko dwa razy.
Krzysztof Kamiński