Projekt BioGraphy pozwala konsumentom poznać gospodarstwa z doliny Venosty (Włochy, Południowy Tyrol), dzięki którym na ich stoły trafiają biojabłka. Jak to działa?
Na każdym opakowaniu czy skrzynce z oferowanymi przez tyrolskie stowarzyszenie ekologicznych sadowników jabłkami znajduje się imię i nazwisko rolnika. Po wpisaniu ich w wyszukiwarkę dostępną na stronie biography.vip.coop znajdziemy podstronę, na której zamieszczony jest krótki opis, lista i charakterystyka uprawianych odmian, dane lokalizacyjne a także zdjęcia z ekosadu.
Jabłka z kooperatywy Soc. Agricola Reparto BIO posiadają zarówno unijny certyfikat Chroniona Nazwa Pochodzenia jak i certyfikat ekologiczny.
– Do udziału w projekcie zaproszono 130 ekologicznych sadowników. Spotykamy się z ciepłym przyjęciem klientów, ale jeszcze za wcześnie na podsumowania bo dopiero zaczynamy – mówi Stephan Gorfer, z którym rozmawiałem podczas targów SANA, które odbyły się w dniach 12-15 września w Bolonii (Włochy).
Zapraszamy do lektury szerszej relacji z tego wydarzenia: Byliśmy na Targach SANA we Włoszech. Relacja
Kilka lat temu opisywaliśmy podobną inicjatywę (o nazwie Bio Mit Gesicht – BIO z twarzą), którą wdrażała niemiecka organizacja Naturland. Przeczytaj więcej w artykule: Żywność Bio z twarzą!
Karol Przybylak