Ponad 3 miliardy Euro wyniosła sprzedaż żywności ekologicznej w Szwajcarii w 2019 roku. Stanowi to 10% tamtejszego rynku spożywczego. Sprzedaż napędzają dwie dominujące sieci.
Coop i Migros razem wygenerowały w 2019 ponad 2,5 miliardów Euro. Za resztę sprzedaży odpowiada segment specjalistyczny oraz sprzedaż bezpośrednia z gospodarstw.
Szwajcaria. Ekologiczne jaja sprzedają się najlepiej
W Szwajcarii najlepiej sprzedają się ekologiczne jaja, pieczywo, warzywa i owoce. Pod koniec 2019 roku działało tam 7465 gospodarstw ekologicznych.
Większość z nich kontrolowanych jest przez lokalną organizację Bio Suisse, która posiada własne standardy. Ponad 15% szwajcarskich rolników gospodaruje ekologicznie a ich gospodarstwa zajmują łącznie 170,000 ha.
Szwajcarzy i Duńczycy wydają na żywność eko najwięcej per capita
Do niedawna, według raportu The World Of Organic Agriculture, Szwajcarzy byli liderami jeżeli chodzi o wydatki na żywność ekologiczną per capita. W 2018 roku „dogonili” ich Duńczycy. Przeciętny obywatel tych dwóch krajów wydaje rocznie na żywność EKO 312 Euro.