Szybka szarlotka z chia [przepis]

Jesień w wielu domach pachnie szarlotką. To jedno z pyszniejszych ciast z dodatkiem owoców. Przepisów na jego przygotowanie jest całe mnóstwo. By jednak nadać temu wypiekowi nieco oryginalności, a przy tym się nie natrudzić, proponujemy szarlotkę z chia.

Szarlotka z chia – jak ją przygotować?

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 3 łyżki cukru lub miodu
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta cynamonu
  • 3 łyżki białych nasion chia

Wegańska i bezglutenowa tarta bez pieczenia [przepis]

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka myjemy, kroimy na czwórki ze skórką ,wyciągamy gniazda nasienne.
  2. Zalewamy 2,5 szklankami wody, dodajemy cukier oraz skórkę z cytryny i gotujemy.
  3. Przecieramy przez sito. Zagotowujemy.
  4. Mąkę mieszamy w małej ilości wody, dodajemy do gotujących się jabłek i zagotowujemy.
    Lekko studzimy. Sprawdzamy, czy deser jest odpowiednio słodki.
  5. Odmierzamy 3 szklanki musu. Na każdą szklankę dodajemy po jednej łyżce nasion chia i mieszamy.
  6. Odstawiamy na 3 godziny, a po tym czasie przelewamy do pucharków, uzupełniamy pozostałym musem jabłkowym oraz kleksem jogurtu lub serka waniliowego.