Kotlety z brokułu i pieczarek [przepis]

Szukacie inspiracji na dobry i niebanalny obiad? Dobrze trafiliście. Mamy dla Was kotlety z brokułu i pieczarek w pysznej panierce. Są łatwe w wykonaniu i bardzo smaczne.

Kotlety bezsprzecznie kojarzą się z polską kuchnią. W naszych domach są serwowane od pokoleń nie tylko na niedzielny obiad. Najlepiej smakują z ziemniakami oraz świeżo przygotowaną surówką. Ale danie to nie zawsze musi podane w sposób tradycyjny. Można je przyrządzić również z warzyw.

Wegańska i bezglutenowa tarta bez pieczenia [przepis]

Jak przygotować kotlety z brokułu i pieczarek?

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 5 pieczarek
  • sól, pieprz, tymianek
  • 2 jajka
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych Look Food + 1/2 szklani do panierowania
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Pieczarki kroimy, podsmażamy na małej ilości tłuszczu z solą, pieprzem i tymiankiem.
    Odlewamy nadmiar wody na sitku, powstałej podczas smażenia.
  3. Ugotowany brokuł przepuszczamy przez praskę, dodajemy jajka, 3 łyżki płatków
    drożdżowych oraz podsmażone w całości pieczarki. Jeśli masa jest za rzadka, należy
    dodać więcej płatków drożdżowych.
  4. Forujemy nieduże kotlety, obtaczamy je w płatkach drożdżowych.
  5. Smażymy na głębszym, rozgrzanym tłuszczu.
  6. Podajemy z dodatkiem marchewki (paski zrobione obieraczką), posypane orzeszkami
    piniowymi.

Materiał powstał we współpracy z Look Food.