Ogórek BIO… tym razem od kuchni

Ogórek jest jednym z najstarszych warzyw – znano go już przed 5 tys. lat. Najprawdopodobniej pochodzi z Indii, a 2 tys. lat temu uprawiano go  Starożytnym Egipcie. W czasie wojen grecko – perskich uprawy ogórka zawitały do południowej Europy. W Polsce upowszechnił się w XVI wieku.

Pisaliśmy już o zaletach ekologicznego ogórka w kontekście kosmetyki naturalnej. Jako, że sezon ogórkowy w pełni, czas zająć się nim także…od kuchni ;).

Ogórek. Smaczny i niskokaloryczny 

Dietetycy zapewniają, że ogórki można jeść bez specjalnych ograniczeń. Ze względu na niską kaloryczność warzywo to jest popularnym składnikiem najróżniejszych diet odchudzających. Chociaż jego wartość odżywcza jest niewielka, bardzo dobrze smakuje i korzystnie wpływa na proces trawienia. Spożywając ogórki dostarczamy organizmowi: fosfor, fluor, magnez, mangan, sód, potas, wapń, żelazo, miedź, cynk, chlor, jod, karoten, biotynę oraz witaminy: B1, B2, B6, B12, C i kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy, szczawiowy. Często jednak sami pozbywamy się większości z wymienionych składników. Dlaczego?

NAJZDROWSZA JEST SKÓRKA

Większość pozytywnie wpływających na nasze zdrowie składników nie znajduje się w miąższu, ale w skórce. Właśnie w niej kryje się np. większość steroli (związki chemiczne, które obniżają poziom cholesterolu we krwi). Dobrze jest więc powstrzymać się od obierania ogórków. Spożywając ekologiczne warzywa możemy czynić to bez żadnych obaw.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Ogórki znakomicie prezentują się i smakują na kanapkach ? je przyrządzić potrafi każdy z nas.

Jako dodatek, prezentujemy kilka przygotowanych przez Zbigniewa Przybylaka kuracji wykorzystujących to lekarstwo.

Ogórek na żółte plamy i użądlenia

Medycyna ludowa Kujaw i Pomorza zalecała likwidować żółte plamy na twarzy pocieraniem ogórka. Przyłożenie plasterka, albo całego przeciętego na pół owocu, działa kojąco przy użądleniach pszczół. Oczywiście wcześniej trzeba pamiętać o wyjęciu żądła. Świeżych ogórków używano również przy wypadaniu włosów, gorączce. Był uznawany za dobry środek łagodzący bóle głowy, pomagał przy żółtaczce. Na Kresach Wschodnich sok z kwaszonych ogórków pijano przy zaparciach. Z kolei dzieci cierpiące na biegunkę kąpano w odwarach z łodyg roślin.

Kuracja krusząca kamienie nerkowe

Medycyna ludowa i naturalna zalecała spożywać ogórki przy kamieniach nerkowych. Najprostsza kuracja polegała na jadaniu jednego lub dwu surowych owoców przez co najmniej dwa, trzy tygodnie. Oczywiście zawsze warto używać ogórków z własnej działki lub niezbyt intensywnie nawożonych chemicznie.

Kuracja przeciw bakteriom i wirusom

Dawniej doceniano bardzo antybakteryjno-wirusowe zalety ogórków. Znana była bowiem kuracja. Codziennie przygotować sobie porcję soku ze świeżych ogórków. Rano i wieczorem wypijać po łyżce. Stopniowo zwiększać dawkę aż do filiżanki dziennie. W czasie kuracji zrezygnować z jadania nabiału.

Jak polepszyć słaby wzrok?

Ogórek pomocny bywa również przy osłabionym wzroku. Obrać owoce ze skórki. Pokroić w talarki, ułożyć w słoiku, zalać wódką. Odstawić na dłuższy czas, co najmniej dwa, trzy tygodnie. Zlać, odcedzić. Płynem rano i wieczorem przemywać powieki.

Kuracje przy obrzękach, otyłości, reumatyzmie

Poza tym ogórkom przypisuje się również właściwości moczopędne. Kuracje tymi owocami ułatwiają więc usunięcie nadmiaru wody z organizmu, wskazane są u osób cierpiących na obrzęki, otyłość, także choroby gośćcowe, reumatyczne.

 Jak obronić się przed jesiennymi przeziębieniami?

Latem można też wzmocnić organizm i tym samym ochronić się przed jesiennymi przeziębieniami. Najprostsza kuracja polega na codziennym jadaniu przez 3-4 tygodnie dwóch, trzech ogórków średniej wielkości. Najkorzystniej jadać jeden owoc rano pół godziny przed śniadaniem a drugi wieczorem godzinę po kolacji. Oczywiście największe walory lecznicze mają ogórki z ogrodów bez chemii.

oprac. Karol Przybylak,

kuracje zebrał: Zbigniew Przybylak

Brak postów do wyświetlenia