Muffinki kasztanowe z melasą karobową [przepis]

Te bezglutenowe muffinki kasztanowe to idealna dawka energii na drugie śniadanie. Łatwo je przygotować i są bardzo smaczne. Przepisem dzieli się Anna Kalwa, autorka bloga vegannmuffins. 

Kasztany bogate są w błonnik oraz minerały, m.in. potas, magnez i wapń. Słodyczy muffinkom w tym przepisie nadaje “czarne złoto”, czyli melasa chleba świętojańskiego. Obfitująca w żelazo, nadaje babeczkom karmelowy zapach i smak.


Muffinki jakich nie znacie. O słodkich wypiekach z historią w tle

Jak przygotować muffinki kasztanowe z melasą karobową?

Składniki suche:

  • duża szklanka mąki (300 ml): pół na pół mąki ryżowej i mąki kasztanowej
  • pół szklanki płatków kasztanowych
  • 2 łyżki skrobii z tapioki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki mokre:

  • 80 ml melasy chleba świętojańskiego
  • 50 g wegańskiej margaryny
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka ryżowego
  • łyżka octu jabłkowego

W dwóch osobnych miskach mieszamy składniki suche i mokre. Margarynę topimy i czekamy aż lekko ostygnie. Łączymy składniki, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i wykładamy do papilotek.

Pieczemy ok. 18 minut w 200°C do tzw. suchego patyczka. Możemy podać z waniliowym jogurtem sojowym z malinami.