Ciasto marchewkowo-migdałowe bez mąki i białego cukru [przepis]

Ciasto marchewkowo-migdałowe to propozycja idealna na wiosenne dni. Ciasto jest lekkie, ma niepowtarzalny smak i zdecydowanie mniej kalorii niż inne wypieki.

Jak przygotować ciasto marchewkowo-migdałowe?

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 40-45 min

Składniki na okrągłą blaszkę o średnicy 21-23 cm

  • 2 średnie marchewki, obrane i starte na tarce o grubych oczkach
  • 3 jajka
  • 200 g syropu klonowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 200 g mielonych migdałów
  • 120 ml oleju słonecznikowego
  • 60 g posiekanych pistacji bez łupinek
  • 60 g posiekanych orzechów włoskich
  • 120 g wiórków kokosowych

Chleb bezglutenowy z cukinii i dyni [przepis]

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubij mikserem z syropem klonowym i ekstraktem waniliowym.
  2. Dodaj mielone migdały, wiórki kokosowe, sól i cynamon, następnie wlej olej słonecznikowy.
  3. Cały czas miksuj. Wsyp marchewkę, orzechy i pistacje, wymieszaj.
  4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 180°C.
  5. Masę przełóż do formy, wyrównaj wierzch, piecz przez 40-45 minut, aż ciasto będzie rumiane i upieczone na całej powierzchni.

Uwaga: w tym przypadku patyczek nie jest najlepszym wskaźnikiem, bo ciasto jest wilgotne nawet po upieczeniu.