Teraz czytasz...
Chleb bezglutenowy z cukinii i dyni [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Chleb bezglutenowy z cukinii i dyni [przepis]

Katarzyna Kosmala

Produkty bezglutenowe cieszą się coraz większą popularnością. To nie tylko chwilowa moda, ale też sposób na dobre zdrowie i energię. Trudno jednak odnaleźć przepisy na dania smaczne, a przy tym łatwe w przygotowaniu. Czas to zmienić. Receptura na chleb bezglutenowy jest prosta, a efekt? Przekonajcie się sami!

Chleb bezglutenowy to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego pieczywa. Można go jeść w formie kanapki, ale smakuje też niczym nieobłożony. Czas przygotowania nie jest długi, a potrzebne składniki w zasięgu ręki.

Jak przygotować chleb bezglutenowy z cukinii i dyni?

Składniki:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka startej cukinii
  • 1 szklanka startej dyni
  • 3/4 szklanki mąki gryczanej
  • 1/3 szklanki rozpuszczonego masła klarowanego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • sól himalajska

Makarony bezglutenowe – rodzaje i zastosowanie

Przygotowanie:

  1. Warzywa zetrzyj na tarce i odciśnij sok.
  2. Mokre składniki wymieszaj w oddzielnej misce. Dodaj kolejno mąkę, sodę, sól, ocet oraz starte warzywa. Całość wymieszaj.
  3. Masę przelej do formy keksówki i włóż do piekarnika nagrzanego do 190° na 45 min.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.