KATEGORIA:

Wiesz, co jesz

Aby jeść dobrze, trzeba… wiedzieć, co się je. Dlatego w tej kategorii publikujemy artykuły, które dotyczą wielu różnych, czasami nieznanych, aspektów dobrej i zdrowej żywności.

Ostatnie artykuły

w tej kategorii
Kłącze imbiru w plasterkach
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jesz

Imbir – właściwości i zastosowanie

Imbir to dobrze znana przyprawa o ostrym, wręcz palącym smaku. Nadaje wyrazistości i poprawia smak nie tylko potraw orientalnych, ale także świątecznych pierników. Ma też wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Co …

czytaj więcej >>
Ekologiczne jedzeniePrzepisyWiesz, co jesz

Prosty plan żywieniowy możesz ułożyć samodzielnie. Co warto wiedzieć [wywiad]

Jak odchudzać się tak, aby sobie nie zaszkodzić. W jaki sposób skonstruować plan żywieniowy? Doradza Elżbieta Przygocka, autorka książki „Ułóż sobie zdrowie”. Czytajcie drugą część wywiadu.

czytaj więcej >>
zasadydiety śródziemnomorskiej
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jesz

Oliwa z oliwek BIO – właściwości, zastosowanie, ciekawostki

Oliwa nazywana bywa „płynnym złotem”. Nic dziwnego bo zawiera wiele cennych właściwośći. Aby skorzystać ze wszystkich warto sięgać po produkt najwyższej jakości. Co o niej decyduje? Jak można wykorzystać oliwę …

czytaj więcej >>
Aktywne SmakiEkologiczne jedzenieRelaks

Kasztany jadalne. Wartości odżywcze i zastosowanie

Kasztany jadalne były niegdyś bazą czarnego spartańskiego chleba. Dziś niektórzy sportowcy traktują je jako dobre źródło „węgli” przed startem. Zwłaszcza jeżeli nie mogą lub nie chcą sięgać po makaron. Najbardziej …

czytaj więcej >>
suszony tymianek gałązki związane na drewnianym blacie
Ekologiczne jedzenieKosmetyki naturalneOgród ekologiczny

Tymianek – właściwości i zastosowanie

Tymianek to jedno z ziół znanych człowiekowi od najdawniejszych czasów. Do dziś znajduje zastosowanie w kuchni i ziołolecznictwie. Sprawdzamy, co jest na liście cennych składników tej rośliny, dlaczego warto stosować …

czytaj więcej >>
widok z góry na zmielony cynamon i laski cynamonu
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jeszZdrowie

Cynamon – właściwości i zastosowanie

Cynamon to przyprawa, która nie ma sobie równych. Dodajemy ją do ciast i słodkich wypieków. Kojarzy nam się ze świątecznymi potrawami, szarlotką i rozgrzewającą herbatą polecaną na długie, zimowe wieczory. …

czytaj więcej >>

Nasze kanały:

Z kategorii Przepisy: