Teraz czytasz...
Zielona frittata pieczona [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Zielona frittata pieczona [przepis]

Frittata to potrawa, której z pewnością nie może zabraknąć w zdrowej diecie. Można ją przygotować z papryką, suszonymi pomidorami czy szpinakiem. Mnie zachwyciła jej perska odmiana zwana kuku sabzi z dodatkiem świeżych ziół.

Frittata to pełnowartościowa potrawa jajeczna. Zapewnia potrzebne w codziennej diecie minerały i witaminy. Jest to danie niskokaloryczne i lekkie, idealne na wiosenne śniadanie.

Ciasto marchewkowo-migdałowe bez mąki i białego cukru [przepis]

Zielona frittata pieczona – jak ją przygotować?

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 40 minut

Składniki na 5-6 porcji (blaszka 21×25 cm):

  • 9 jajek
  • zioła drobno posiekane: pęczek pietruszki, koperku, kolendry, szczypiorku, dymki, garść listków świeżego tymianku, garść liści bazylii
  • oliwa
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kurkumy
  • garść orzechów włoskich grubo posiekanych
  • garść żurawiny suszonej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy, smaż posiekane zioła przez 2-3 minuty, dodaj kurkumę, dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze przez minutę, wystudź. W misce ubij jajka z solą, pieprzem i proszkiem do pieczenia. Dodaj zioła porcjami, dokładnie wymieszaj, wsyp orzechy i żurawinę, wymieszaj ponownie.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 170°C. Masę jajeczną wylej do blaszki, piecz przez około 40 minut, aż frittata będzie złocista na wierzchu, a patyczek suchy. Przed pokrojeniem przestudź. Danie dobrze smakuje na ciepło i zimno.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.