Jagodowe kulki muesli [przepis]

blank

Latem częściej jemy poza domem. Nad wodę, na działkę czy na długi spacer zabieramy ze sobą przekąski. Mamy więc dla Was propozycję: jagodowe kulki muesli. Nie tylko dobrze smakują, ale też są bardzo zdrowe i pożywne.

By przygotować jagodowe kulki mocy potrzebujesz*:

  • 75 g słonecznika
  • 50 g dyni
  • 50 g daktyli (pokrojonych)
  • 150 g płatków owsianych
  • 50 g siemienia lnianego
  • 50 g bakalii, np. rodzynek, śliwek
  • 50 g suszonej jagody kamczackiej
  • 120 g masła orzechowego
  • 125 ml wody lub mleka (krowiego lub roślinnego)

Składniki na ok. 30–35 sztuk.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Przeczytaj również: 5 faktów o jagodzie kamczackiej

Jagodowe kulki muesli w 6 krokach

  1. Piekarnik nagrzać do 180 st. C (tryb góra-dół, bez termoobiegu).
  2. Słonecznik i dynię uprażyć na suchej patelni, na najmniejszym ogniu.
  3. Dodać pozostałe składniki (oprócz masła orzechowego i mleka/wody) i lekko
    zmiksować blenderem (tak, aby otrzymać konsystencję ryżu).
  4. Dodać masło orzechowe oraz mleko/wodę i wymieszać.
  5. Formować kulki o średnicy 3–4 cm.
  6. Piec 20 min w 180 st. C (do zrumienienia).

Artykuł pochodzi z najnowszego numeru Biokuriera. O czym jeszcze przeczytasz?

blank

Brak postów do wyświetlenia