Makaron z grochu to idealna alternatywa dla tych, którzy cierpią na nietolerancję glutenu. Prosty do przyrządzenia, dostarczy organizmowi węglowodanów. Warto o tym pamiętać, gdy stoi się przed półką sklepową z dylematem, jaki makaron wybrać na wegański obiad. W sklepach znalazłam także inne wersje makaronów roślinnych — z soczewicy, ciecierzycy, gryki czy ryżu.
Makaron z grochu z pesto pietruszkowym
Składniki
- 125 g makaronu z grochu lub z soczewicy, ciecierzycy, ryżu
- ½ pęczka natki pietruszki
- garść nerkowców
- 50 g wegańskiego twardego żółtego sera
- 4 łyżki oliwy
- 1 czerwony grejpfrut
- sól, pieprz (do smaku)
Przygotowanie
- Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
- Natkę pietruszki siekamy.
- Orzechy blendujemy na gładko.
- Posiekaną natkę, zblendowane nerkowce, pokrojony wegański żółty ser, oliwę, sól i pieprz blendujemy.
- Grejpfrut obieramy, dzielimy na cząstki i — według uznania — oddzielamy miąższ od albedo(białej błony).
- Makaron podajemy ciepły z pesto pietruszkowym i kawałkami grejpfruta.