Kolendra jest rośliną doskonale znaną każdej gospodyni domowej, uświetnia bowiem smak wielu potraw takich jak sosy, zupy, potrawki a nawet ciasta. Niewielu z nas wie także, iż kolendra jest jednym z podstawowych składników mieszanki przyprawowej curry.
Kolendra siewna jest rośliną zielną, jednoroczną. Botanicznie jest bardzo blisko spokrewniona z takimi roślinami jak dobrze znane każdemu z nas seler czy pietruszka, należy bowiem do tej samej co one rodziny – baldaszkowatych. Pochodzi z rejonów basenu Morza Śródziemnego, jednak stosunkowo dobrze zaaklimatyzowała się w Polsce.
Kolendra jest rośliną doskonale znaną każdej gospodyni domowej, uświetnia bowiem smak wielu potraw takich jak sosy, zupy, potrawki a nawet ciasta.
Niewielu z nas wie także, iż kolendra jest jednym z podstawowych składników mieszanki przyprawowej curry. Kolendra wykorzystywana jest także w przemyśle cukierniczym oraz gorzelniczym, jako że często wchodzi w skład wielu nalewek oraz destylatów, którym dodaje aromatu oraz lekko piekącego smaku.
Kolendra jest także cennym surowcem leczniczym, który może oddać nieocenione usługi w terapii wielu schorzeń. Owoce oraz liście kolendry mają działanie spazmolityczne (rozkurczowe), wiatropędne oraz bakteriobójcze. Napar z nich sporządzony pomaga w znakomity sposób pozbyć się uporczywych wzdęć oraz zahamować zbyt gwałtowną fermentację jelitową.
Kolendra pobudza także wydzielanie soku żołądkowego, przez co znakomicie wspomaga trawienie ciężkich, tłustych potraw, takich jak mięsa, pieczenie i pasztety. Do głównych składników jakie odpowiedzialne są za dobroczynne działanie kolendry zaliczyć należy olejek eteryczny, a w liściach także związki flawonoidowe.
Napar z suchych liści kolendry
W przypadku dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, polecamy picie naparu z suchych liści tej niezwykłej rośliny.
Okaże się on na pewno pomocny i przyniesie ulgę. W celu jego przygotowania należy łyżkę suszonych liści zalać szklanką wrzącej wody i zaparzać pod przykryciem przez około 15 minut.
Ostudzony, ale nie zimny, napar popijamy małymi porcjami 2 razy dziennie. Podsumowując można stwierdzić, iż kolendra siewna to nie tylko cenna przyprawa, ale i dobroczynny lek, który sami możemy z łatwością wyhodować sobie w doniczce. Dlaczego więc nie spróbować?
DR MAREK ELLNAIN, FARMACEUTA