Jak zrobić domowe kimchi? [przepis]

blank

Kimchi jest nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Stanowi ciekawe urozmaicenie domowej kuchni. Jak je przygotować? 

By przygotować domowe kimchi, potrzebujesz:

  • 2 kapusty pekińskie (nieco ponad kilogram)
  • 100 g soli kamiennej
  • 1 duża marchew (150 g)
  • 1 rzepa (200 g)
  • 1 cebula (150 g)
  • 1 średnie jabłko (200 g)

Pasta kimchi:

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     
  • 1 szkl. wody
  • 30 g mąki ryżowej (2,5 łyżki)
  • 1,5 łyżki miodu
  • 10 g imbiru (ok. 2 cm)
  • 3 papryczki chili (40 g)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli

Chcesz wiedzieć więcej o kimchi? Czytaj: 5 faktów o kimchi

Domowe kimchi w 7 krokach

  1. Kapustę pekińską przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie posiekać w poprzek na
    dwucentymetrowe kawałki. Kapustę dokładnie umyć i lekko osuszyć.
  2. Kapustę wymieszać dokładnie z solą w szklanej misce i odstawić na godzinę.
    Następnie przepłukać w czystej wodzie.
  3. Pasta kimchi: wodę zagotować. Dodać mąkę ryżową i mieszać do zgęstnienia. Dodać
    miód i gotować jeszcze przez około 1 minutę. Odstawić do wystudzenia. Dodać imbir,
    papryczki chili (obierając je, należy założyć rękawiczki, bo inaczej będzie bardzo
    piekło), czosnek oraz sól i zblendować na gładką masę.
  4. Marchew i rzepę pokroić w drobne słupki lub cienkie paseczki. Cebulę i jabłko
    pokroić w drobną kostkę.
  5. Kapustę, pastę kimchi oraz pokrojone warzywa połączyć w dużej misce, wcierając pastę w warzywa (pamiętajmy o użyciu rękawiczek!).
  6. Przełożyć do dużego słoika (lub kilku mniejszych), wypełniając go w 4/5. Zakręcić pokrywkę. Odstawić w ciepłe miejsce na 2–5 dni. W tym czasie kimchi będzie fermentować (im cieplej w domu, tym krócej będzie trwał ten proces). Po 2 dobach można je spróbować.
  7. Kiedy kimchi będzie już lekko kwaśne, należy je schować do lodówki. Po 1–2 tygodniach osiągnie właściwy smak.

Mnóstwo przepisów na kiszonki, konserwy, marynaty znajdziecie w książce Tradycyjna Spiżarnia

Brak postów do wyświetlenia