Dżakfrut (lub jackfruit) to owoc drzewa bochenkowego, o którym w ostatnim czasie mówi się coraz więcej. Na tegorocznych targach BioFach prezentowało go wielu wystawców, bo z powodzeniem… zastępuje mięso w diecie wegańskiej. Jest imponujących rozmiarów i ma intensywny zapach. Co jeszcze warto o nim wiedzieć?
Dżakfruty to największe owoce na świecie rosnące na drzewie. Największe okazy ważyć mogą nawet 35 kg i osiągać blisko pół metra długości. Je się je na surowo, jak i po ugotowaniu. Owoce te znane były już w okresie starożytnym.
https://www.facebook.com/biokurier/videos/359298481331546/
Miąższ dżakfruta – dzielący się na segmenty wielkości cząstek pomarańczy – jest soczysty, konsystencją przypomina wnętrze papai lub niedojrzałego mango. Jest to owoc chrupki, słodki. W każdej części miąższu znajduje się jadalna pestka. Kuchnia indyjska wykorzystuje również nasiona tej rośliny.
Gdy owoc dżakfruta jest dojrzały, jego gruba skóra z kolcami ma zielono-żółtą barwę, która z czasem może ciemnieć.
Jackfruit – wartości odżywcze
Z dżakfruta pozyskuje się nie tylko aromatyczny, chrupki miąższ, lecz również jadalne pestki i nasiona. Można spożywać je na surowo lub po ugotowaniu. Pod grubą, kolczastą skórką o zielono-żółtej barwie kryje się wiele substancji odżywczych, w tym m.in.:
- witaminy z grupy B i kwas askorbinowy (C),
- błonnik,
- żelazo,
- magnez,
- potas,
- mangan.
Zjadając porcję jackfruita z chlebowca różnolistnego dostarcza się do organizmu nie tylko cenne mikroelementy, ale również składniki energetyczne. W 100 g produktu jest 95 kcal. Idealnie nadaje się zatem dla sportowców i osób trenujących, które potrzebują codziennej dawki energii. Dżakfrut skutecznie uzupełnia węglowodany. Zawartość składników mineralnych sprawia, że jest polecany w profilaktyce cukrzycy, chorób układ krążenia i nowotworów.
Jackfruit – zastosowanie
Owoce dżakfruta przed podaniem należy obrać ze skóry, a także wyjąć błony i pestki. W takiej postaci jest gotowy do spożycia. To wspaniały dodatek do musli, koktajli i smoothie. Świetnie komponuje się z miąższem orzecha kokosowego i bananami.
W kuchni azjatyckiej jackfruit jest dodawany również do dań mięsnych i potraw z ryb. Wykorzystuje się również jego nasiona. Stanowi też składnik przetworów, np. czatnejów, dżemów i marmolad. Po ugotowaniu przypomina w smaku i konsystencji wieprzowinę, dlatego w USA staje się coraz popularniejszym zamiennikiem mięsa serwowanym w tamtejszych restauracjach. W Polsce dżakfrut jest dostępny w puszce.
Świeży owoc chlebowca różnolistnego musi być przechowywany w lodówce, ponieważ szybko się psuje.