Dżakfrut (jackfruit): owoc, który może wyglądać jak… wieprzowina

Dżakfrut (lub jackfruit) to owoc drzewa bochenkowego, o którym w ostatnim czasie mówi się coraz więcej. Na tegorocznych targach BioFach prezentowało go wielu wystawców, bo z powodzeniem… zastępuje mięso w diecie wegańskiej. Jest imponujących rozmiarów i ma intensywny zapach. Co jeszcze warto o nim wiedzieć?

Dżakfruty to największe owoce na świecie rosnące na drzewie. Największe okazy ważyć mogą nawet 35 kg i osiągać blisko pół metra długości. Je się je na surowo, jak i po ugotowaniu. Owoce te znane były już w okresie starożytnym.

Biofach 2019

Krótka relacja z targów BIOFACH 2019

Opublikowany przez biokurier Poniedziałek, 18 lutego 2019

Miąższ dżakfruta – dzielący się na segmenty wielkości cząstek pomarańczy –  jest soczysty, konsystencją przypomina wnętrze papai lub niedojrzałego mango. Jest to owoc chrupki, słodki. W każdej części miąższu znajduje się jadalna pestka. Kuchnia indyjska wykorzystuje również nasiona tej rośliny.

Gdy owoc dżakfruta jest dojrzały, jego gruba skóra z kolcami ma zielono-żółtą barwę, która z czasem może ciemnieć.

Właściwości dżakfruta

Omawiany owoc imponuje zawartością błonnika i witaminy C. Wiele w nim również witamin z grupy B, by wspomnieć choćby o kwasie foliowym. Zawiera także cenne dla organizmu składniki mineralne, między innymi żelazo, magnez, potas, mangan.

Dżakrut jest jednak owocem bardzo kalorycznym. Jego stugramowa porcja to aż 95 kcal. A zatem osoby będące na diecie muszą podchodzić do jego spożycia z rozwagą. Poleca się go jednak aktywnym fizycznie po wyczerpującym treningu. Taka przekąska uzupełni utracone węglowodany i doda energii.

5 faktów o morwie białej

Jak podać dżakfruta?

Gdy w czasie egzotycznej wycieczki uda się nam kupić dżakfruta, można obrać go ze skóry, oczyścić z błonoraz pestek i zjeść na surowo. Jeśli co nieco zostanie, owoc trzeba schować do lodówki, bo szybko zacznie się psuć.

Dżakfruta można serwować na deser lub drugie śniadanie, jest bowiem pożywną przekąską. Dobrze komponuje się z miąższem kokosu i bananem, w połączeniu z którym tworzy smaczny koktajl. Dżakfruta można również spotkać jako składnik sosów do ryb i mięs. W kuchni indyjskiej dodaje się go do curry, jak również do przetworów (dżemów, marmolad).

Co ciekawe, po poddaniu dżakfruta obróbce termicznej owoc wyglądem zaczyna przypominać wieprzowinę. Zaczęły to wykorzystywać amerykańskie restauracje, w których podaje się burgery z dżakfrutami.

Dżakfruty kupić można również w puszce. W takiej postaci dostępne są w Polsce w sklepach z azjatycką żywnością.