Dżakfrut (jackfruit): owoc, który może wyglądać jak… wieprzowina

Jackfruit - owoc drzewa bochenkowego

Dżakfrut (lub jackfruit) to owoc drzewa bochenkowego, o którym w ostatnim czasie mówi się coraz więcej. Na tegorocznych targach BioFach prezentowało go wielu wystawców, bo z powodzeniem… zastępuje mięso w diecie wegańskiej. Jest imponujących rozmiarów i ma intensywny zapach. Co jeszcze warto o nim wiedzieć?

Dżakfruty to największe owoce na świecie rosnące na drzewie. Największe okazy ważyć mogą nawet 35 kg i osiągać blisko pół metra długości. Je się je na surowo, jak i po ugotowaniu. Owoce te znane były już w okresie starożytnym.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Biofach 2019

Krótka relacja z targów BIOFACH 2019

Opublikowany przez biokurier Poniedziałek, 18 lutego 2019

Miąższ dżakfruta – dzielący się na segmenty wielkości cząstek pomarańczy –  jest soczysty, konsystencją przypomina wnętrze papai lub niedojrzałego mango. Jest to owoc chrupki, słodki. W każdej części miąższu znajduje się jadalna pestka. Kuchnia indyjska wykorzystuje również nasiona tej rośliny.

Gdy owoc dżakfruta jest dojrzały, jego gruba skóra z kolcami ma zielono-żółtą barwę, która z czasem może ciemnieć.

Jackfruit – wartości odżywcze

Z dżakfruta pozyskuje się nie tylko aromatyczny, chrupki miąższ, lecz również jadalne pestki i nasiona. Można spożywać je na surowo lub po ugotowaniu. Pod grubą, kolczastą skórką o zielono-żółtej barwie kryje się wiele substancji odżywczych, w tym m.in.:

  • witaminy z grupy B i kwas askorbinowy (C),
  • błonnik,
  • żelazo,
  • magnez,
  • potas,
  • mangan.

Zjadając porcję jackfruita z chlebowca różnolistnego dostarcza się do organizmu nie tylko cenne mikroelementy, ale również składniki energetyczne. W 100 g produktu jest 95 kcal. Idealnie nadaje się zatem dla sportowców i osób trenujących, które potrzebują codziennej dawki energii. Dżakfrut skutecznie uzupełnia węglowodany. Zawartość składników mineralnych sprawia, że jest polecany w profilaktyce cukrzycy, chorób układ krążenia i nowotworów.

5 faktów o morwie białej

Jackfruit – zastosowanie

Owoce dżakfruta przed podaniem należy obrać ze skóry, a także wyjąć błony i pestki. W takiej postaci jest gotowy do spożycia. To wspaniały dodatek do musli, koktajli i smoothie. Świetnie komponuje się z miąższem orzecha kokosowego i bananami.
W kuchni azjatyckiej jackfruit jest dodawany również do dań mięsnych i potraw z ryb. Wykorzystuje się również jego nasiona. Stanowi też składnik przetworów, np. czatnejów, dżemów i marmolad. Po ugotowaniu przypomina w smaku i konsystencji wieprzowinę, dlatego w USA staje się coraz popularniejszym zamiennikiem mięsa serwowanym w tamtejszych restauracjach. W Polsce dżakfrut jest dostępny w puszce.
Świeży owoc chlebowca różnolistnego musi być przechowywany w lodówce, ponieważ szybko się psuje.

Brak postów do wyświetlenia