84% żywności serwowanej w stołówkach duńskich instytucji publicznych posiada certyfikat ekologiczny – wynika z danych udostępnionych przez organizację Organic Denmark.
Kilka lat temu Duńczycy postawili sobie ambitny cel osiągnięcia wskaźnika 60% udziału żywności ekologicznej w posiłkach serwowanych w stołówkach. Okazało się, że można osiągnąć jeszcze więcej.
Ambitne plany w Kopenhadze
W stolicy kraju nie spoczywają jednak na laurach. Dzięki współdziałaniu tamtejszej Rady Miejskiej oraz Fundacji „Kopenhaski Dom Jedzenia” (Københavns Madhus) do końca 2015 roku udział ekoproduktów w posiłkach serwowanych przez placówki publiczne sięgnąć ma 90%. Jak odbywa się ta zmiana? Nie chodzi tutaj tylko o zastąpienie konwencjonalnych składników tymi z ekocertyfikatem. Zmieniane jest całe menu.
Przy współpracy z dietetykami ogranicza się ilość posiłków mięsnych, zwiększa ilość warzyw, stawia na sezonowość i ogranicza ilość odpadów nawet o 50%. Rezultat to nie tylko posiłki oparte o żywność BIO, ale także posiłki zdrowsze co jest powodem do dumy dla około 1700 pracowników różnego rodzaju stołówek. Nie bez znaczenia jest tu także kwestia ekonomiczna – taka ewolucja nie powoduje znacznego powiększenia kosztów a niekiedy pozwala zachować ten sam budżet.
Udostępnione przez Organic Denmark dane pochodzą z początku 2015 roku.
Jak sytuacja wygląda w Polsce?
Bardzo daleko nam do tego by dorównać Duńczykom, ale są już podejmowane pierwsze działania, które mogą sprawić, że poprawi się menu w szkołach i przedszkolach. Nie zawsze oznacza to zmianę w kierunku żywności ekologicznej, ale menu zmieniane jest w kierunku żywności możliwie niskoprzetworzonej i naturalnej. Od kilku lat wiele działań w tym zakresie prowadzi prowadzona przez Grzegorza Łapanowskiego (przeczytaj wywiad: G. Łapanowski: Edukacja żywieniowa – nie tylko potrzebna, ale i opłacalna!) Fundacja „Szkoła na Widelcu” czy też organizacja „Zdrowy Przeszkolak”.
Pozytywne wieści napłynęły także niedawno ze Słupska, gdzie od września w szkolnych i przedszkolnych stołówkach serwowane będą posiłki skomponowane z produktów ekologicznych. Przeczytaj więcej: Słupsk. Więcej ekologicznej i lokalnej żywności w szkolnych i przedszkolnych stołówkach