Teraz czytasz...
Bułeczki owsiane
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Bułeczki owsiane

Mąka owsiana i płatki owsiane – zastanawiasz się jak wykorzystać je w kuchni? Proponujemy przepis na bułeczki owsiane.

Bułeczki owsiane sprawdzą się zarówno na śniadanie jak i kolacę. Przygotowanie jest szybkie, a składniki łatwo dostępne.

Składniki: 

250 g mąki owsianej
350 g mąki pszennej (można wykorzystać także orkiszową)
10 gramów drożdży instant (lub 25 gramów drożdży świeżych, używając ich należy wcześniej zrobić zaczyn z drożdzy, mleka i cukru, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia, a następnie dodać do mąki)
1,5 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki miodu
szczypta soli
*dodatkowo
1 jajko
garść płatków owsianych

Sposób przygotowania:

Mąkę mieszamy z drożdżami, miodem, szczyptą soli, delikatnie dolewamy ciepłe mleko i wyrabiamy aż do uzyskania jednolitej i elastycznej masy.

Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia na około 1,5 – 2 godzin.

Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie, ugniatamy raz jeszcze. Następnie dzielimy je na około 8-10 równych kul.

Formujemy w dłoni i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczamy je ręką. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.

Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza. W miseczce roztrzepujemy jajko i smarujemy wszystkie bułeczki na wierzchu za pomocą pędzla.

Zobacz także


Posypujemy płatkami owsianymi. Wkładamy je do nagrzane¬go piekarnika i w temperaturze 220 stopni Celsjusza pieczemy około 12-15 minut. Jeżeli szybko się zarumienią możemy zmniejszyć temperaturę po 10 minutach do 180 stopni Celsjusza.

Wyciągamy bułeczki z piekarnika, czekamy aż lekko przestygną i możemy podawać do stołu.

Smakują zarówno na ciepło i jak już ostygną.

Sprawdź także przepis na deser z płatkami owsianymi

Autorka przepisu: Agnieszka Neumueler,

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.