Teraz czytasz...
Deser z płatkami owsianymi
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Deser z płatkami owsianymi

 Deser z płatkami owsianymi? Czemu nie. Świetnie sprawdzi się na śniadanie. 

Spożywanie produktów zawierających składniki pozyskane z ziaren owsa wzmacnia układ nerwowy, łagodzi stany napięcia, dostarcza witamin (np. B1 i B5). Atutem owsa jest także duża zawartość błonnika pokarmowego. Zboże to znajduje szereg zastosowań w kosmetyce naturalnej.

Chcesz wiedzieć więcej na temat owsa i płatków owsianych? Czytaj:

A teraz do rzeczy, czyli przepis:

Zobacz także

ekologiczne mycie zębów

Deser z płatkami owsianymi

Składniki:
250 g jogurtu naturalnego
garść świeżych owoców, zimą może być to banan, albo suszone owoce, jak daktyle, figi itd.
garść płatków osianych
kilka łyżek syropu klonowego

Sposób przygotowania:
Płatki owsiane prażymy na patelni na małym ogniu przez kilka minut, aż się ładnie zarumienią. Do miseczki lub wysokiej szklanki wykładamy jogurt, następnie warstwowo płatki owsiane, owoce i wszystko zalewamy syropem klonowym. Można zrobić kilka warstw deseru przekładając płatki i owoce jogurtem.

Autorka przepisu: Agnieszka Neumueler

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.