Co powiecie na smaczny i pożywny deser z płatkami owsianymi? Świetnie sprawdzi się także na śniadanie.
Spożywanie produktów zawierających składniki pozyskane z ziaren owsa wzmacnia układ nerwowy, łagodzi stany napięcia, dostarcza witamin (np. B1 i B5). Atutem owsa jest także duża zawartość błonnika pokarmowego. Zboże to znajduje szereg zastosowań w kosmetyce naturalnej.
Chcesz wiedzieć więcej na temat owsa i jego zalet zdrowotnych? Przeczytaj: Dlaczego warto jeść owsiankę?
A teraz do rzeczy, czyli przepis:
Deser z płatkami owsianymi
Składniki:
250 g jogurtu naturalnego
garść świeżych owoców, zimą może być to banan, albo suszone owoce, jak daktyle, figi itd.
garść płatków osianych
kilka łyżek syropu klonowego
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane prażymy na patelni na małym ogniu przez kilka minut, aż się ładnie zarumienią. Do miseczki lub wysokiej szklanki wykładamy jogurt, następnie warstwowo płatki owsiane, owoce i wszystko zalewamy syropem klonowym. Można zrobić kilka warstw deseru przekładając płatki i owoce jogurtem.
Autorka przepisu: Agnieszka Neumueler, autorka bloga: lamiacucina-agnieszka.blogspot.com
Więcej o owsie a także inne przepisy na jego wykorzystanie w kuchni (m.in. bułeczki owsiane, napój owsiany, ciasteczka owsiane) znajdziecie w zimowym numerze Biokuriera. Polecamy prenumeratę.