Koronawiurs a targowiska. GIS wydaje zalecenia, minister apeluje

blank

Główny Inspektor Sanitarny wydał zalecenia, których stosowanie ma umożliwić bezpieczne zakupy na targowiskach. Minister Rolnictwa apeluje do lokalnych władz, aby ich nie zamykać.


W ostatnich dniach zamknięty został, m.in Frymark w Bydgoszczy (produkty wystawców można zamawiać z dowozem do domu). Działają z kolei warszawskie targi BioBazar i Plonoteka. Najprawdopodobniej odbędzie się też najbliższy Zielony Targ w Poznaniu.

6 zaleceń GIS w dobie koronawirusa

Targowiska i bazary są specyficznymi miejscami obrotu żywnością. Mogą być zorganizowane w różny sposób – jako obszary zadaszone i/lub place na wolnym powietrzu. Na ich terenie mogą znajdować się zarówno większe sklepy, sklepiki jak również stragany z produktami spożywczymi. W celu zapobiegania zagrożeniu jakim jest ryzyko zakażenia COVID-19 w tych miejscach handlu, rekomenduje się ich zarządcom stosowanie w rygorystyczny sposób wymagań higienicznych omówionych poniżej – czytamy w komunikacie GIS.

Zgodnie z zalecaniami, w okresie aktualnego zagrożenia epidemiologicznego, należy zadbać o stosowanie wymienionych poniżej wymagań, aby zapobiec nie tylko zakażeniu koronawirusem, ale przede wszystkim również innym zanieczyszczeniom mikrobiologicznym żywności, które narażają zdrowie konsumentów i mogą prowadzić do zatruć pokarmowych.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Dlatego też należy:

1. Stosować właściwą higienę rąk
2. Stosować higienę kaszlu i oddychania
3. Stosować zasady bezpieczeństwa żywności – restrykcyjnie i z pełną świadomością
4. Ograniczyć bliski kontakt z każdą osobą, która ma objawy chorobowe ze strony układu oddechowego
5. Zachować bezpieczną odległość klient-klient, klient-sprzedawca, sprzedawca-sprzedawca (min. 1,5 metra)
6. W miarę możliwości korzystać głównie z płatności bezgotówkowych

Osoby wykazujące wszelkie objawy chorobowe nie mogą pracować przy obrocie/produkcji żywności!

Szczegółowe rozwinięcie tych zaleceń znaleźć można na stronach Ministerstwa Rolnictwa: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/targowiska-i-bazary–zalecenia-gis

Aktualizacja. Od 1 kwietnia 2020 obowiązują zasady, które dobrze ilustrują grafiki udostępnione przez administrację rządową.

blankblankŻywność nie jest źródłem zarażeń koronawirusem

W tym miejscu, dla spokoju, powtórzmy, że Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował w dniu 9.03.2020 stanowisko, iż zgodnie z aktualną wiedzą nie ma dowodów na to, że żywność może być źródłem lub pośrednim ogniwem transmisji wirusa SARS COV-2. Informacja EFSA: https://www.efsa.europa.eu/en/news/coronavirus-no-evidence-food-source-or-transmission-route

Ryzyko stwarza natomiast bezpośredni kontakt z nosicielem, a więc np. przebywanie w zgrupowaniach ludzkich.

Apel ministra rolnictwa o niezamykanie targowisk

– W trosce o umożliwienie konsumentom dostępu do dobrej, polskiej żywności, zachowanie bytu rolników i sprzedawców apeluję do samorządów o niezamykanie targowisk i bazarów. Uważajmy na siebie i innych, ale też wspierajmy się. Żywności mamy pod dostatkiem. Dajmy szansę nam wszystkim: produkującym, sprzedającym i konsumentom. Przestrzegajmy jednak podstawowych zasad, które znajdują się na stronie Głównego Inspektora Sanitarnego – apeluje minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski

Na czas kryzysu związanego z koronawirusem uruchomiliśmy specjlaną stronę z adresami podmiotów dostarczających żywność ekologiczną, lokalną i tradycyjną pod drzwi.

Brak postów do wyświetlenia