Czyszczenie pralki i lodówki. Pomogą soda, ocet i sól

Lodówka i pralka to sprzęty gospodarstwa domowego, z których korzystamy najczęściej. Nic więc dziwnego, że wymagają one regularnego czyszczenia i pielęgnacji, by służyły nam jak najdłużej. Do tych zabiegów wcale nie trzeba używać naszpikowanych chemią środków czyszczących.

W 2012 roku w prestiżowym piśmie “Daily Mail” opublikowane zostały wyniki badań, z których wynika, że w lodówkach odnaleźć można szczepy tak niebezpiecznych bakterii jak  Salmonella, Listera i E.coli. Najwięcej mikroorganizmów „zamieszkuje” dolne szuflady, w których najczęściej przechowujemy warzywa. Naukowcy biją na alarm – brak regularnego czyszczenia lodówki może prowadzić do wielu niebezpiecznych chorób. Warto zatem baczniej przyjrzeć się naszej chłodziarce i zadbać o jej wnętrze. Pomóc w tym mogą środki, które dostępne są w każdym domu: soda, ocet, sól.

Mycie lodówki krok po kroku

Na początku jednak należy opróżnić lodówkę, wyciągając z niej produkty spożywcze i wszystkie półki. Czyszczenie najlepiej zacząć od ewentualnego wymiecenia okruszków. Tak przygotowaną lodówkę myjemy wybranym środkiem ekologicznym, zaczynając od góry. Nie poleca się używania środków chemicznych, gdyż ich kontakt z żywnością może stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Dom bez chemii, czyli jak krok po kroku rezygnowałam z detergentów

Niezawodne są tu zatem naturalne sposoby, które są nie tylko bezpieczne, ale i niezwykle skuteczne.  Najlepszy okazuje się roztwór octu i wody, wymieszany w równych proporcjach. Nasączamy nim miękką gąbkę i myjemy wnętrze lodówki. Tym samym specyfikiem możemy umyć półki i zewnętrzną część chłodziarki. Jeśli przeszkadza nam zapach octu, można skorzystać z sody oczyszczonej, wysypując odpowiednią jej ilość na gąbkę (później wystarczy przetrzeć lodówkę wodą). Można również z powodzeniem sięgnąć po sól kuchenną – garść soli należy rozpuścić w 4 litrach ciepłej wody i tak przygotowanym roztworem umyć lodówkę. Czyszcząc ją, nie należy zapominać o uszczelkach.

Jak samodzielnie przygotować naturalne środki czystości?

Selekcja dla dobrego zdrowia

Układając produkty w umytej już lodówce należy dokładnie sprawdzić datę ich przydatności do spożycia. Warto taki przegląd robić raz w tygodniu, przecierając przy okazji półki chłodziarki. Dokładne porządki zaś dobrze jest robić raz na dwa miesiące.

Warto też pamiętać, że nie wszystkie warzywa nadają się do przechowywania w lodówce. Zimna nie lubią ziemniaki, ale też cebula, pomidor, ogórek czy cukinia. Inne produkty, np. por, brukselka, kapusta dobrze czują się w niskich temperaturach.

Warzywa przechowujemy w dolnej części lodówki, najlepiej na półce wyłożonej papierowym ręcznikiem. Nigdy nie przechowujemy warzyw i owoców w foliowych opakowaniach!

Przechowywanie żywności: jak prawidłowo układać produkty w lodówce?

Soda oczyszczona chłonie nieprzyjemne zapachy

Po wyczyszczeniu lodówki i włożeniu do niej produktów spożywczych warto na półce ustawić małą miseczkę lub talerzyk z sodą oczyszczoną, która chłonąć będzie przykre zapachy. Tę samą właściwość mają: cytryna (wyciśnij jej sok na wacik), proszek do pieczenia i ziarna kawy. Środek absorbujący zapachy należy wymieniać maksymalnie co trzy dni.

Naturalne czyszczenie pralki

Brzmi dość dwuznacznie, ale by pralka dłużej nam służyła i dobrze spełniała swoje zadanie musi być regularnie czyszczona. Najlepszym sposobem jest jej comiesięczne pranie. W tym celu należy wlać litr octu do pojemnika na proszek i włączyć normalny cykl prania z wysoką temperaturą (przy pustym bębnie).

Octem wyczyścić można również uszczelkę, jeśli jednak jest ona bardzo brudna (wręcz czarna), wymaga czyszczenia wybielaczem. Nie zapominamy również o pojemniku na proszek, który wyciągamy i zanurzamy w occie, dokładnie go czyszcząc po upływie kilku minut. Możemy również umyć go w zmywarce. Raz na trzy miesiące pielęgnacji wymaga też filtr, choć w tej kwestii warto spojrzeć, co w instrukcji obsługi na ten temat pisze producent.

Ochrona pralki na co dzień

Warto pamiętać, aby po każdym praniu zostawić otwarte na całą szerokość drzwi od pralki oraz pojemnik na proszek, co zapobiegnie powstawaniu pleśni i brzydkiego zapachu. Nie wsypujmy również większej niż zalecana porcji proszku czy płynu do płukania. W tym przypadku więcej nie oznacza lepiej. Zastosować również można sodę oczyszczoną, która zmiękcza wodę i sprawia, że białe pranie jest naprawdę białe, a kolory żywsze. W tym celu należy użyć pół szklanki naturalnego detergentu i wsypać go do pralki razem z proszkiem (można w takim przypadku zmniejszyć jego ilość).

Regularne dbanie o lodówkę i pralkę to sposób na świeżość, przyjemny zapach i oszczędność – taka pielęgnacja gwarantuje ich dłuższą żywotność. To również gwarancja zdrowia i sposób na uniknięcie nieprzyjemnych niespodzianek, choćby tych związanych z zalaniem mieszkania.

Brak postów do wyświetlenia