Teraz czytasz...
Masło orzechowe – rodzaje, jakość, skład i wykorzystanie
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Masło orzechowe – rodzaje, jakość, skład i wykorzystanie

Masło orzechowe może być znakomitym składnikiem uzupełniającym dietę. Sprawdza się w najróżniejszych, czasem zaskakujących zastosowaniach. Warto stawiać na produkt wysokiej jakości, o krótkim składzie i z certyfikatem ekologicznym. Od czego zależy jakość? Na co zwracać uwagę przy zakupie? Czy masło orzechowe to coś innego niż pasta orzechowa?

Skład masła orzechowego. Na co zwracać uwagę?

Skład wysokiej jakości produktu powinien tak naprawdę ograniczać się do jednego składnika… orzechów. Wszystkie inne dodatki takie jak: cukier, sól, tłuszcze, słodziki, konserwanty nie są do niczego potrzebne. Masło orzechowe najczęściej powstaje z orzeszków ziemnych, ale z powodzeniem wykorzystać można również orzechy laskowe, nerkowce, czy migdały.

Ciekawymi propozycjami są także alternatywy dla słodkich maseł czekoladowo – orzechowych jak np. The Real Sweet Dream od Ekogram, która powstaje z orzechów laskowych, daktyli i kakao.

Z kolei The Real Peanut Island jest mieszanką pasty orzechowej i pasty kokosowej. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę na to, czy posiada certyfikat ekologiczny (tzw. Ekoliść), który gwarantuje, że podczas uprawy roślin stanowiących składniki masła nie wykorzystywano syntetycznych nawozów i środków ochrony roślin.

Właściwości zdrowotne

Masło orzechowe jest dobrym źródłem błonnika, magnezu, fosforu, cynku, witaminy E, niacyny oraz witaminy B6. Wysoka zawartość białka (ok. 25%) sprawia, że chętnie sięgają po nie sportowcy, np. po treningu.

Zobacz także


Masło orzechowe sprawdza się jako składnik kanapki, np. po treningu

Jak wykorzystać masło orzechowe?

Sposobów na wykorzystanie masła orzechowego w kuchni jest mnóstwo. Można wykorzystać je jako smarowidło do chleba, naleśników, gofrów czy wafli ryżowych. Sprawdza się jako dodatek do owsianki. Przydaje się podczas robienia ciast, batonów energetycznych i przekąsek.

Masło orzechowe, krem orzechowy…  czy pasta orzechowa. Czy są różnice?

Unijne regulacje dotyczące żywności zakazują używanie nazw takich jak „mleko”, „śmietana”, „ser”, „masło” lub „jogurt” dla produktów pochodzenia roślinnego. Stąd, formalnie używanie nazwy masło w kontekście produktu z orzechów jest zabronione i producenci zmuszeni są używać określeń takich jak: pasta orzechowa czy krem orzechowy. Dotyczą one tego samego produktu.

Co decyduje o jakości masła orzechowego?

– Według mnie są 3 elementy, które decydują o jakości. Pierwszy to wykorzystanie orzechów ekologicznych. Drugi to ich odpowiednie przetworzenie, czyli wolne prażenie, które pozwala wydobyć z nich pełny aromat. Ostatni element do dwuetapowe mielenie, dzięki któremu uzyskujemy doskonałą płynną konsystencję – tłumaczy Michał Pelc, właściciel marki Ekogram, która wytwarza różnego rodzaju pasty orzechowe od 2013 roku.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.