Salmorejo, czyli gazpacho trochę inaczej [przepis]

W sezonie pomidorowym salmorejo to najprostszy, a jednocześnie doskonały sposób na wykorzystanie soczystych i słonecznych pomidorów. Zimna zupa krem z pomidorów to danie, które warto włączyć do letniego jadłospisu, zwłaszcza gdy doskwiera upał.

  • Czas przygotowania: 15 minut
  • Całkowity czas: 45 minut

Składniki (dla 4 osób):

  • 1,3 kg dojrzałych pomidorów, oczyszczonych z twardych części i grubo posiekanych,
  • 300 g czerstwego chleba bez skórki, pokrojonego na grube kawałki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1-2 łyżeczki czerwonego octu cherry,
  • ¼ kubka oliwy virgin (+ trochę do podania),
  • 2 jajka ugotowane na twardo, posiekane,
  • sól, pieprz.

Pomidor – skarbnica likopenu i witamin

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Jak przygotować chłodnik Salmorejo?

  1. Pokrojone pomidory, chleb, czosnek, ocet zblenduj na puree (najlepiej w blenderze kielichowym, na wysokich obrotach). Blendowanie powinno trwać około minutę.
  2. Dodaj ½ kubka lodowatej wody, potem ¼ kubka oliwy i blenduj przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
  4. Nałóż salmorejo do miseczek, posyp wierzch siekanym jajkiem, skrop oliwą i podawaj.

Salmorejo można przygotować dzień lub dwa wcześniej, trzeba je jednak przechowywać w lodówce.

Autorka przepisu: Maja Skorupska

Brak postów do wyświetlenia