Batata harra. Pikantna sałatka ziemniaczana po libańsku

Ziemniaki to takie nasze, polskie warzywo. Gotujemy je do obiadu, w święta na stole pojawia się sałatka ziemniaczana. Warzywo to można podać też inaczej, w mniej tradycyjnej formie.

Na Bliskim Wschodzie ziemniaków jada się dużo, też na ostro, z dodatkiem przypraw, które mogą się wydawać zaskakujące: kolendry, kurkumy, chilli, świeżej kolendry czy limonki. Smakują fantastycznie, są lekkie, trzeba jednak pamiętać o jednym: nie mogą być za miękkie czy wręcz rozgotowane.

Sałatka ziemniaczana po libańsku – jak ją przygotować?

Składniki:

  • 6-7 średniej wielkości obranych ziemniaków,
  • 4-5 łyżek oliwy,
  • 3 posiekane ząbki czosnku,
  • 2 łyżki nasion kolendry (jeżeli nie lubisz jej cząstek w sałatce, możesz je lekko rozgnieść w moździerzu),
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka płatków chilli lekko rozgniecionych (jeżeli lubisz bardzo ostre smaki możesz dodać więcej)
  • mały pęczek drobno posiekanej świeżej kolendry,
  • 1 pęczek drobno posiekanej natki pietruszki,
  • 1 pęczek posiekanego koperku,
  • sól, pieprz.

Ziemniaki i 5 faktów, które musisz o nich wiedzieć!

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj obrane ziemniaki w osolonej wodzie tak, żeby nie były surowe, ale ciągle lekko twarde. Odcedź, przestudź, potem podziel na części – najlepiej dość duże kostki, zdecydowanie większe niż do sałatki ziemniaczanej.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek, ziarna kolendry i chilli, smaż przez 2-3 minuty. Czosnek nie może się przypalić! Dodaj kurkumę i sok z limonki.
  3. Na patelnię wrzuć pokrojone ziemniaki i obtocz je w oliwie z przyprawami. Dodaj część posiekanych świeżych ziół, delikatnie wymieszaj, podgrzewaj przez chwilę, dopraw solą i pieprzem.
  4. Zestaw z ognia, posyp resztą ziół i płatkami chilli. Sałatkę podawaj na ciepło albo w temperaturze pokojowej.