Maliny to nie tylko owoce. To także olej z pestek…

Sezon na pyszne owoce jagodowe trwa. Truskawki, maliny, jagody, jeżyny swój intensywny kolor zawdzięczają antocyjanom. Barwnik ten jest niezwykle cenny, gdyż chroni nas przed nowotworami, wzmacnia oczy i serce, a także posiada właściwości zapobiegające starzeniu.

Owoce jagodowe to prawdziwa uczta dla zmysłów, pięknie wyglądają, pachną, przepysznie smakują. Najczęściej myślimy o nich w kategoriach spożywania, a więc do stosowania wewnętrznego.

Działanie przeciwnowotworowe

Sok z malin to tradycyjny sposób na przeziębienie, zwalcza kaszel, rozgrzewa, działa napotnie, ale także przeciwzapalnie dzięki zawartości kwasu elaganowego.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Substancja ta ma niezwykłe działanie przeciwnowotworowe, badania dowiodły, że po dotarciu do komórki nowotworowej w ciągu 48 godzin hamuje  jej podział, a po 72 godzinach powoduje obumieranie tych komórek (badania prowadzone przy raku piersi, trzustki, gardła, skóry, płuc, okrężnicy i prostaty).

Ten niezwykły bioflawonoid – kwas elaganowy dodatkowo chroni nasz gen p53, które to białko odpowiada za kontrolę mutacji, zapobiegając nieprawidłowym podziałom komórek w naszym organizmie.
Zatem te niepozorne, nieduże owoce posiadają arsenał antyoksydantów, które chronią nasz materiał genetyczny (DNA) przed działaniem wolnych rodników, jedną z przyczyn przedwczesnego starzenia skóry.

Olej z pestek malin

Dobroczynny wpływ malin możemy odczuć na własnej skórze, stosując kosmetyki zawierające w składzie olej z pestek malin. Olej ten został najlepiej przebadany spośród wszystkich olejów otrzymywanych z pestek owoców jagodowych. Otrzymuje się go metodą mechanicznego wytłaczania na zimno drobnych pestek owoców malin. Ma postać płynnego oleju o ciemnym, brunatno- żółtym kolorze, jest nierafinowany i niefiltrowany. Maliny to nietrwałe, sezonowe owoce, stąd też pozyskiwanie oleju jest pracochłonne i mało wydajne (potrzebna jest ogromna ilość malin, aby otrzymać niewielką ilość oleju), co tłumaczy wysoką cenę oraz ograniczoną dostępność oleju.

Dobrodziejstwo Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych

Olej z pestek malin zaliczamy do tzw. bio-olejów o wysokiej zawartości Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT), które to stanowią główny składnik płaszcza lipidowego skóry. Nasz organizm nie wytwarza samodzielnie NNKT, dlatego też musimy dbać, aby dostarczać je w naszej diecie, co jest niezbędne do utrzymania zdrowej i odpowiednio nawilżonej skóry.  Niestety skórę nasz organizm traktuje po macoszemu przy rozdziale składników odżywczych z pożywienia, tak ważne jest zatem dostarczanie NNKT w postaci odpowiednich produktów kosmetycznych.
W przeciwnym razie nastąpi osłabienie bariery ochronnej skóry, spowolniony proces gojenia, suchość naskórka, marszczenie i wiotczenie skóry.

Bogactwo kwasów omega-3 i omega-6

Olej z pestek malin cechuje wyjątkowo wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3-kwasu linolowego i alfa-linolowego (ponad 80%).
Oba kwasy wykazują działanie rozjaśniające skórę i hamujące produkcję melaniny, której nadmiar powoduje nieestetyczne przebarwienia. Warto wspomnieć także, że kwasy te należą do tzw. promotorów przejścia przezskórnego, czyli składników sprzyjających penetracji w głąb skóry substancji aktywnych.
Kwas linolowy – omega-6 poprawia barierę lipidową naskórka, chroni przed utratą wody i normalizuje metabolizm skóry, co jest szczególnie istotne w odpowiednim funkcjonowaniu skóry tłustej, gdyż odblokowuje pory i reguluje pracę gruczołów łojowych.
Natomiast  kwas linolenowy – omega – 3  jest rzadko spotykany w świecie roślin. Działa silnie przeciwzapalnie, łagodzi i goi skórę. Jego braki ujawniają się egzemami, nadwrażliwością i podatnością na reakcje alergiczne. Działa jak naturalny filtr chroniący przed promieniowaniem UVB.

Naturalne filtry przeciwsłoneczne

Kanadyjscy naukowcy odkryli, że olej z pestek malin pełni funkcję naturalnego filtra przeciwsłonecznego, absorbującego promieniowanie UVA i UVB. Tą niezwykłą cechę olej z pestek malin zawdzięcza unikalnemu kompleksowi antyoksydantów oraz kwasów tłuszczowych. Właściwości ochronne porównuje się z olejami mineralnymi.

Witamina E

Olej z pestek malin to bogate źródło witaminy E w postaci alfa-tokoferolu i unikalnego gamma-tokoferolu, pełniących funkcję najskuteczniejszych antyoksydantów, niszczycieli wolnych rodników. Forma gamma dodatkowo chroni przed nadreaktywnymi rodnikami i powstawaniem przebarwień.
Witamina E chroni przed stresem oksydacyjnym skórę, zapobiega fotostarzeniu, działa regenerująco, nawilżająco przeciwzapalnie, sprzyja gojeniu i łagodzeniu rumienia posłonecznego.

Kosmetyki z olejem z pestek malin

Aby dobrodziejstwo oleju z pestek malin zaaplikować skórze, warto poszukać naturalnych, ekologicznych kosmetyków zawierających olej z pestek malin (ten składnik znajdziecie w m.in. bogatym kremie odżywczym na noc firmy BIO IQ, o której pisaliśmy w artykule Nowa polska linia organicznych kosmetyków dostępna na rynku)



Dolores Greń

źródło: BIO IQ

Brak postów do wyświetlenia