Ketchup ekologiczny: zdrowy towarzysz mniej zdrowych potraw?

Ketchup (także ekologiczny) często towarzyszy pokarmom uznawanym za niezdrowe, dlatego bardzo rzadko analizuje się jego korzystne właściwości. Tymczasem, spożywany regularnie ekologiczny ketchup może być  ważnym elementem profilaktyki chorób nowotworowych i serca. Wszystko za sprawą likopenu, którego w ekologicznym ketchupie może być nawet 3 razy więcej niż w konwencjonalnym odpowiedniku. Czym różni się ketchup BIO od konwencjonalnego? Gdzie go szukać?

Likopen – co to jest?

Występujący zarówno w pomidorach jak i w ketchupie likopen odpowiada za ich czerwone ubarwienie, ale jest to także jeden z najsilniejszych antyutleniaczy. Przypisuje się mu działanie antynowotworowe, może także zapobiegać chorobom serca i miażdżycy. Co ciekawe, największe ilości likopenu zawierają pomidory w postaci skoncentrowanej stąd spożywanie ketchupów jest wskazane (podobnie jak popularnej pomidorówki, past pomidorowych, soku i sosów). Nie zmienia to faktu, że surowego pomidora na pewno nie powinniśmy skreślać z jadłospisu. Surowe pomidory wykazują działanie przeciwzakrzepowe – poza tym są bardzo smaczne. Wracając jednak do ketchupu BIO. Amerykańscy badacze zauważyli natomiast, że ketchupy ekologiczne mogą zawierać nawet 3 razy więcej likopenu niż ich konwencjonalne odpowiedniki.

Ketchup ekologiczny vs. Ketchup konwencjonalny

Badania dotyczące zawartości likopenu to dopiero początek różnic pomiędzy ekologicznym a konwencjonalnym ketchupem. Wybierając keczup z certyfikatem BIO możemy być spokojni, że w jego składzie nie znajdą się sztuczne barwniki i konserwanty. Występują one natomiast ketchupach konwencjonalnych, także tych prezentowanych jako “luksusowe”. Z kolei ketchupy, których producenci stawiają na “dobrą cenę” nierzadko niewiele mają wspólnego z pomidorami.
Porównując ketchup ekologiczny do konwencjonalnego musimy także pamiętać o surowcu. Certyfikowany ketchup ekologiczny nie tylko nie posiada sztucznych dodatków i konserwantów, ale także wytworzony jest na bazie koncentratów z ekologicznych pomidorów. Przy ich uprawie nie stosowano sztucznych nawozów i środków ochrony roślin.
Co znajduje się w ketchupie ekologicznym? Najpowszechniej stosowane receptury na ketchup zawierają: ocet, sól kuchenną i przyprawy a także, co może wielu zaskoczyć, cukier (są także ketchupy bez cukru lub z dopuszczalnymi w systemie ekologicznym zamiennikami. Może warto zastanowić się na zrezygnowaniem z cukru w ketchupie?).
Ketchupy ekologiczne dostępne są w prawie wszystkich sklepach z żywnością ekologiczną. Coraz częściej pojawiają się także w niektórych supermarketach i delikatesach. Wśród marek ketchupów ekologicznych najpowszechniejsze są: Byodo, MyEcoLife, Primavika, Zwergenwiese. Ketchupy BIO dostępne są w wersji tradycyjnej, curry lub dla dzieci.Pamiętajmy, że na etykiecie prawidłowo oznakowanego ketchupu BIO, oprócz standardowych informacji, znajdować powinno się unijne logo rolnictwa ekologicznego oraz informacje na temat jednostki certyfikującej.

A skąd wziął się ketchup?

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     
Ketchup najprawdopodobniej powstał w starożytnych Chinach i wykorzystywano go do przyrządzania potraw rybnych! Kôe-chiap w jednym z chińskich dialektów oznacza po prostu “zaprawa do ryb”. Do Europy ketchup przywędrował pod koniec XVII wieku za sprawą angielskich podróżników, ale jeszcze w XIXw słowem catsup określano każdy sos, w którym znajdował się ocet (a nie pomidory).

Ketchup samodzielnie?

Samodzielne wykonanie ketchupu nie jest trudne – wkrótce na stronie Biokuriera zamieścimy przepisy. Warto wiedzieć, że wytwarzaniem ketchupu zajmują się także niektórzy rolnicy ekologiczni, którzy bezpośrednio sprzedają przetwory ze swoich gospodarstw. Smacznego!
Karol Przybylak
fot. www.sxc.hu


Bądź na bieżąco – dołącz do nas na Facebook!

 

Brak postów do wyświetlenia