Teraz czytasz...
Kasza gryczana z ziemniakami i białym serem jako farsz
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Kasza gryczana z ziemniakami i białym serem jako farsz

Potrawa inspirowana jest tradycyjną zapiekanką o nazwie reczczoniak, ale z powodzeniem sprawdza się także jako farsz do naleśników. Można dodać też duszonych grzybów z cebulą albo warzyw.

Składniki: (porcja dla 4-6 osób)

  • 500g kaszy gryczanej niepalonej (ew. palonej)  (ugotowanej)
  • 8-10 ugotowanych, średnich ziemniaków 
  • 150g białego sera półtłustego
  • 2 jajka
  • przyprawy bio: sól, pieprz, majeranek
  • 2 łyżki masła bio, bułka tarta

Sposób przygotowania:

Łączymy wszystkie składniki: kaszę gryczaną, ziemniaki (mogą być z poprzedniego dnia), biały ser, wbijamy jajka, doprawiamy do smaku i wykładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego – wysmarowanego masłem, posypanego bułką tartą. Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku (180-200 st.) ok. godziny. Smakuje wyśmienicie z ekologicznym keczupem, jak również z ogórkami małosolnymi. Porcje zapiekanki można odgrzewać na patelni lub w piekarniku. Danie smaczne, pożywne i lekkostrawne.

Zamiast zapiekanki możemy zrobić, z powyższych składników, farsz do naleśników. Wówczas nie dodajemy jajek, a ziemniaki przygrzewamy z odrobiną tłuszczu na patelni i łączymy je z ugotowaną kaszą gryczaną i białym serem.

Smacznego!

autorka przepisu: Agnieszka Szeffler – Grudkowska

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.