Jagoda kamczacka. Witaminowa bomba niedostępna dla Polski?

Nutracevit Sp z o.o.

Jagoda kamczacka nie jest jeszcze w Polsce zbyt dobrze znana, często zresztą myli się ją z borówką amerykańską. To jednak ma szansę się zmienić. Na świecie jest zakładanych coraz więcej jej plantacji. Roślina wymaga cierpliwości i właściwej pielęgnacji, by dała owoce smaczne i bogate w cenne związki. Dlaczego warto zainteresować się jagodą kamczacką i jakie ma walory prozdrowotne?

Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea L., haskap, honeyberry) to długowieczny krzew liściasty, który dorasta nawet do 2 m wysokości. Jej naturalnym środowiskiem jest północno-wschodnia Azja, zwłaszcza tereny wilgotne i górzyste. Coraz częściej uprawia się ją w północnych rejonach Europy, również w Polsce. Roślina nie ma zbyt dużych wymagań glebowych. Jest odporna na mróz. Dobrze rośnie na glebach o pH 5,5–6,5, słabiej na gruncie piaszczystym, lekkim. Jej uprawa wymaga jednak cierpliwości. W pierwszych latach po nasadzeniu krzewy trzeba regularnie oglądać, by w porę wyeliminować pędy uszkodzone lub z widocznymi zmianami chorobowymi. Cięć dokonuje się znacznie później. Roślina wydaje plon ok. 4 lata po posadzeniu, jednak nie jest on bardzo obfity (z jednego krzaka zebrać można od 1 do 3 kg owoców).

Plantacja jagody kamczackiej w maju (Nutracevit Sp z o.o.)

Złotożółte kwiaty jagody kamczackiej pojawiają się już na przełomie marca i kwietnia. Owoce są długie, mają cylindryczno-walcowaty lub butelkowaty kształt. Same krzewy wyglądają bardzo atrakcyjnie. W Kanadzie i Stanach Zjednoczonych, gdzie jagoda kamczacka jest bardzo popularna, wykorzystywano je w celach ozdobnych.

Właściwości prozdrowotne jagody kamczackiej

Dlaczego warto jeść przetwory z jagody kamczackiej? Powodów jest kilka. Po pierwsze, owoce są źródłem antocyjanów, które wykazują pozytywny wpływ na układ krążenia. Po drugie, ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Po trzecie, dostarcza bardzo duże ilości naturalnej witaminy C, która wzmacnia naczynia krwionośne. Nie bez powodu zresztą ludy Ainu, zamieszkujące Japonię, skąd pochodzi haskap, uważają ją za „eliksir życia”.

W owocach jagody kamczackiej, która w ostatnim czasie bardzo interesuje naukowców, odkryto irydoidy, organiczne związki chemiczne bardzo rzadko występujące w owocach. Uważa się, że mają  właściwości przeciwzapalne. Jagody mają też bardzo bogaty profil polifenoli, zawierają antocyjany, kwas chlorogenowy, kwercetynę, luteolinę

– wymienia Małgorzata Jaszyk, wiceprezes firmy Nutracevit Sp z o.o., która uprawia ekologiczną jagodę kamczacką.

Regularne spożywanie przetworów z jagody kamczackiej wzmacnia naczynia krwionośne, obniża ciśnienie krwi, ale też dodaje energii i wigoru. Dzięki dużej zawartości antocyjanów, flawonoidów, polifenoli jest cennym elementem diety antynowotworowej.

Owoce jagody kamczackiej można spożywać świeże, choć o wiele popularniejsze jest ich przetwórstwo. W procesie produkcji powstają soki, przeciery, dżemy i nalewki. Z owoców można też pozyskać naturalny barwnik spożywczy.

Warto również wiedzieć, że świeże owoce jagody kamczackiej można zamrażać. W procesie tym nie tracą swoich prozdrowotnych właściwości. Kupić można również owoce liofilizowane.

Uprawa jagody kamczackiej

Historia jagody kamczackiej jako rośliny uprawnej nie jest zbyt długa, bo sięga połowy XX wieku. W celach przemysłowych uprawiano ją głównie w Japonii, Rosji, USA, Kanadzie, Czechach, Słowacji, Estonii. Z roku na rok staje się coraz popularniejsza w Polsce.

Fenomen jagody kamczackiej jeszcze przed nami. 13 grudnia 2018 r. roślina ta została wpisana na listę  nowej żywności na mocy rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 roku. Daje to możliwość legalnego wprowadzania jagody kamczackiej do obrotu na terenie Unii Europejskiej. Można przypuszczać, że w najbliższym czasie firm zainteresowanych rośliną pojawi się na rynku więcej.

Polski producent soków z jagody kamczackiej wyróżniony

W tym roku podczas największych ekologicznych Targów BioFach w Norymberdze nagrodę za najlepszą nowość w kategorii napoje otrzymał ekologiczny sok z jagody kamczackiej BIOHASKAP ®Vitality od polskiego producenta, firmy Nutracevit Sp. z o.o., o czym informowaliśmy w dniu ogłoszenia wyników. W konkursie startowało 100 produktów z całego świata.

Od samego początku nasza plantacja jest ekologiczna, bo uważamy, że tak cenny prozdrowotny owoc powinno uprawiać się bez pestycydów i sztucznych nawozów

– mówi Marcin Jaszyk, Prezes Nutracevit Sp. z o.o. I dodaje:

Bardzo się cieszymy, że w Norymberdze doceniono właśnie nasz produkt. To ukoronowanie kilku lat pracy. Do uprawy jagody kamczackiej przygotowywaliśmy się dwa lata. Kupiliśmy z siostrą ziemię na Kujawach, badaliśmy różne odmiany. Przez kilka miesięcy studiowaliśmy wszelkie informacje o haskap po japońsku. Przegląd literatury tylko potwierdzał, że jest to wyjątkowa jagoda.

Ekologiczny sok z jagody kamczackiej od polskiego producenta nagrodzony na BioFachu

Sok z jagody kamczackiej jest lekko słodki w smaku i bardzo orzeźwiający. Jego barwa jest niezwykle intensywna. Zalecana dawka to 50-100 ml dziennie. Sok BIOHASKAP ®Vitality jest tak esencjonalny, że nawet po 3-krotnym rozcieńczeniu wciąż ma niepowtarzalny smak haskap.

Zespół spółki Nutracevit Sp. z o.o.

Produkt być może w niedługim czasie pojawi się w Polsce, choć na tę chwilę o wiele bardziej zainteresowany nim wydaje się być rynek amerykański. A szkoda. Mamy nadzieję, że polskie sklepy również zdecydują się wprowadzić do obrotu przetwory z jagody kamczackiej. Zdecydowanie warto. I dla zdrowia, i dla smaku.