Przyznawana co roku w trakcie Targów BioFach nagroda za najlepszą nowość w kategorii napoje trafiła do polskiego producenta. Jury oraz odwiedzający targi docenili ekologiczny sok z jagody kamczackiej (biohaskap).
Nasza przygoda z jagodą kamczacką (haskapem) rozpoczęła się w 2014 roku. Porzuciliśmy pracę w korporacjach, kupiliśmy ziemię i założyliśmy sad. Przygotowania trwały 2 lata. Wybieraliśmy właściwe miejsce, odmiany, sposób sadzenia, metodę uprawy. Uprawę prowadzimy ekologicznie. Jagoda kamczacka dopiero niedawno została dopuszczona jako produkt spożywczy w Unii Europejskiej. Bardzo na to czekaliśmy i cieszymy się, że możemy już działać. Nastawiamy się przede wszystkim na eksport
– mówił nam Marcin Jaszyk z Nutracevit krótko po otrzymaniu wyróżnienia.
Czytaj więcej na temat: jagoda kamczacka
Jak powstaje ekologiczny sok z jagody kamczackiej (biohaskap)?
Sok z jagody kamczackiej bio tłoczony jest bezpośrednio z owoców a następnie pasteryzowany. Ma lekko słodkawy smak. Wkrótce napiszemy więcej na temat jego właściwości odżywczych.
Prowadzona przez Nutracevit plantacja jagody kamczackiej znajduje się w Polsce.
Targi BioFach…
Targi BioFach odbyły się w dniach 13-16 lutego 2019 w Norymberdze. Co roku wystawcy prezentują nowości, wśród których jury oraz uczestnicy targów wybierają te najlepsze.