Przyznawana co roku w trakcie Targów BioFach nagroda za najlepszą nowość w kategorii napoje trafiła do polskiego producenta. Jury oraz odwiedzający targi docenili ekologiczny sok z jagody kamczackiej (biohaskap).
Nasza przygoda z jagodą kamczacką (haskapem) rozpoczęła się w 2014 roku. Porzuciliśmy pracę w korporacjach, kupiliśmy ziemię i założyliśmy sad. Przygotowania trwały 2 lata. Wybieraliśmy właściwe miejsce, odmiany, sposób sadzenia, metodę uprawy. Uprawę prowadzimy ekologicznie. Jagoda kamczacka dopiero niedawno została dopuszczona jako produkt spożywczy w Unii Europejskiej. Bardzo na to czekaliśmy i cieszymy się, że możemy już działać. Nastawiamy się przede wszystkim na eksport
– mówił nam Marcin Jaszyk z Nutracevit krótko po otrzymaniu wyróżnienia.
Czytaj więcej na temat: jagoda kamczacka
Jak powstaje ekologiczny sok z jagody kamczackiej (biohaskap)?
Sok z jagody kamczackiej bio tłoczony jest bezpośrednio z owoców a następnie pasteryzowany. Ma lekko słodkawy smak. Wkrótce napiszemy więcej na temat jego właściwości odżywczych.
https://www.facebook.com/biokurier/videos/359298481331546/?__xts__[0]=68.ARBWB9SyA5dXpoED5dwwO_OZu6rwyguA9I9uGzf7Gzw6SEC6M0W6QI_DRmjRkM99wQmfLC9FfCGY0agfZv0ZQ7Z9WdDuV4DmdOl5Z3wrXoN2RHZ6mPbf3yLo2zeUaiOvMpNg8F0wlsKBNq5-bwrodEys2pp3gPMep7CWzL7UczPHzA7T058XO68jLAyjm76bpm2zQcAaK0QRr99zCrLT1NAb64-wNPxrKlUfeFM9jMkSxZbQUfMe3zDurISsyof0eYdiz5jI8CihhRIH7d3zpqLJRzodb0Odoa-HYFcotkmTUf3j0Ct4xC1ANYxJ1NCKokPUe6_DCVxM9kQ9RscTy9rAQPplVsYvUP_rTYhT8Q&__tn__=-R
Prowadzona przez Nutracevit plantacja jagody kamczackiej znajduje się w Polsce.
Targi BioFach…
Targi BioFach odbyły się w dniach 13-16 lutego 2019 w Norymberdze. Co roku wystawcy prezentują nowości, wśród których jury oraz uczestnicy targów wybierają te najlepsze.
Targi BioFach to najważniejsze wydarzenie w branży żywności ekologicznej i kosmetyków naturalnych.