Ekologiczna czekolada Fair Trade – dlaczego warto?

Wyobraź sobie, że zatapiasz swoje usta w aromatycznej, pachnącej kakao czekoladzie… Rozkoszujesz się jej smakiem, bo wydaje Ci się, że właśnie tak powinna pachnieć i smakować prawdziwa czekolada. A czy choć raz zastanawiałeś się, co tak naprawdę znajduje się w zwykłej czekoladzie ze sklepowej półki?

W czekoladzie mlecznej powinno znajdować się do 50% kakao, w deserowej ok. 50-70%, a w gorzkiej powyżej 70%. Tymczasem, producenci doskonale wykorzystują fakt, że klienci bardzo rzadko zwracają uwagę na etykiety i dokonując zakupu, bardziej sugerują się ładnym opakowaniem niż zawartością. W ten sposób czekolady gorzkie zawierają ok. 45% miazgi kakaowej, czyli tyle ile powinny zawierać czekolady mleczne (zwykle ok. 20%). Natomiast, tak popularne nadzienia, zazwyczaj mają niewiele wspólnego z owocami, lecz są przepełnione sztucznymi barwnikami i aromatami. Skrajnym oszustwem jest nazywanie czekoladą czegoś, co zawiera mniej niż 10% kakao i powinno być kwalifikowane jako wyrób czekoladopodobny.

Coraz bardziej popularne stają się czekolady ekologiczne, które zostały wyprodukowane wyłącznie z naturalnych składników. Takie czekolady są z reguły droższe, ale mają wiele zalet. Przede wszystkim, czekolady gorzkie zawierają powyżej 70% miazgi kakaowej, która jest bogata w flawonidy, działające m.in. antyoksydacyjnie. Poza tym, jedząc ekologiczną czekoladę z nadzieniem truskawkowym mamy pewność, że jemy prawdziwą truskawkę, a nie substancje chemiczne.

Kupując wielkanocne słodycze, warto zastosować zasadę ?wiem, co jem? i poważnie zastanowić się nad kupnem ekozajączka, zamiast zwykłego.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Na zdrowie! 🙂

Garbiela Tomasik

ZBIGNIEW SZALBOT, współtwórca serwisu www.fairtrade.net.pl, O CZEKOLADZIE FAIR TRADE:

Według badania International Labour Organization z 2001 roku na Wybrzeżu Kości Słoniowej przy uprawie kakao pracowało około 284 tys. dzieci, z czego około 10 tys. w warunkach niewolniczych. O tym, żeprodukcja składnika, z którego potem powstaje czekolada, nie musi się odbywać w nieludzkich warunkach świadczą przykłady z Ghany, gdzie 45 tysięcy rolników stowarzyszonych w Spółdzielni Kuapa Kokoo (http://www.kuapakokoo.com) sprzedaje kakao z certyfikatem Sprawiedliwego Handlu (Fairtrade). Na plantacjach Kuapa Kokoo nie ma przymusowej pracy dzieci, kobiety mają te same prawa, co mężczyźni (co nie jest standardem w Afryce), z premii Sprawiedliwego Handlu budowane są szkoły, a do domów doprowadzana woda i elektryczność. Jednak najważniejszym wpływem Sprawiedliwego Handlu na życie ludzi w najbiedniejszych częściach świata jest to, że nagradza tych, którzy chcą żyć godnie dzięki swojej pracy. Praca nie tylko nie hańbi, ale jest również skutecznym sposobem aktywizacji społecznej. Sięgając w sklepie po słodycze, warto zapytać o czekoladę z certyfikatem Fairtrade.

Brak postów do wyświetlenia