Teraz czytasz...
Co zamiast soli … Kilka przykładów.

Co zamiast soli … Kilka przykładów.

Co zamiast soli? Oto kilka smacznych rozwiązań kulinarnych, które pozwolą uniknąć szkodliwego nadmiaru soli w kuchni, bez utraty doskonałego smaku potraw.

Przypominamy, że zaleca się spożycie nie więcej niż 2 gramów soli dziennie, tymczasem większość świata przekracza ten limit ponad dwukrotnie. W ostatnim badaniu na Tufts University naukowcy przeanalizowali wyniki ze 107 analiz badawczych i potwierdzili, że nadmierne spożycie soli sprzyja nadciśnieniu i niesie ryzyko poważnego „incydentu kardiologicznego”, czyli zawału mięśnia sercowego.

Zawał i zmiana diety

Dla wielu osób ograniczenie soli oznacza poważną, całościową zmianę podejścia do żywności. Z pewnością na diecie niskosodowej należy zrezygnować lub maksymalnie ograniczyć potrawy wysokoprzetworzone, a zwłaszcza dania gotowe. Producenci bowiem mocno przesadzają z ilością soli, by wzmocnić smak i przedłużyć trwałość produktów.

Zioła, przyprawy naturalne, ocet winny, cytryna podkreślają smak

Tymczasem kuchnia pełna ziół jest ciekawa, smaczna i zdrowa. Przy minimalnym wysiłku zyskamy nie tylko pełnię smaku ale i wiele korzyści dla organizmu. Zarówno suszone, jak i świeże zioła nadadzą smak i podkreślą go. Osoby, które zrezygnowały z soli zupełnie często mówią, że teraz czują naturalny smak potraw.

Jeśli chcemy podkreślić smak potraw bez użycia soli, to zdajmy się na ocet winny lub jabłkowy i cytrynę. Podkreśli smak sałatek, ryb, czy grillowanego drobiu. Substancja tak kwaśna obniży pH potrawy, a przez to uwydatnia inny jej smak.

Alternatywy dla soli. Inne propozycje

  • Kwiaty nasturcji, nagietka – mają wyrazisty smak pasujący do sałatek, kanapek.
  • Świeża bazylia, estragon – pasują do sadzonych jajek, jajecznicy i twarogu
  • Bazylia, tymianek, oregano, liść laurowy – dodadzą smaku zupom i sosom
  • Do ryb: anyż, kolendra, koper, pietruszka, tymianek, szałwia (plus kilka kropel cytryny dla doskonałego efektu), pieprz, czosnek
  • Do wieprzowiny: anyż, kolendra, oregano, rozmaryn, majeranek, pieprz, czosnek
  • Do drobiu: anyż, pietruszka, szałwia, rozmaryn, tymianek, pieprz, czosnek
  • Do jagnięciny: mięta, pieprz, tymianek
  • Do warzyw: bazylia, pietruszka, szczypiorek, koper ogrodowy, majeranek, oregano, rozmaryn, pieprz, czosnek

Należy pamiętać, że odrobina dobrego tłuszczu w potrawie także wydobędzie i podkreśli jej smak. Antyoksydanty, jak witamina C, czy E w tłuszczach także są naturalnymi konserwantami żywności, zapobiegają bowiem utlenianiu wartościowych składników.

Zobacz także
zapiekanka z dyni

Od wieków jedzenie suszono, bądź konserwowano solą, ale warto wiedzieć, że także zioła dodawano, by jedzenie się nie popsuło. Takie właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne (organizm ludzki) mają: rozmaryn, tymianek, oregano, cynamon, czosnek, chmiel, kapusta, korzennik lekarski (znany jako ziele angielskie), ostra papryka (dzięki kapsaicynie).
Te najostrzejsze przyprawy nie bez powodu znalazły zastosowanie w najgorętszych klimatach Indii czy Meksyku, gdzie jedzenie psuje się najszybciej. Dookoła świata znajdziemy wiele inspiracji, co zastosować zamiast soli.

Sprawdź także: https://biokurier.pl/jedzenie/swieze-ziola-5-rodzajow-ktore-musisz-miec-w-swojej-kuchni/

oprac. M. Górska na podst. Rodale News

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.