Marzy się wam podróż na Wyspy Kanaryjskie? Zapraszamy na wspólną wycieczkę! Przeczytajcie, co o poranku jedzą mieszkańcy i turyści odwiedzający Teneryfę. Naszym przewodnikiem jest Arleta Adamska, która na wyspie mieszkała 7 miesięcy.
Teneryfa to wyspa na Oceanie Atlantyckim, administracyjnie należąca do Hiszpanii. Jest częścią archipelagu Wysp Kanaryjskich. Zlokalizowana jest nieopodal północno-zachodnich wybrzeży Afryki.
Leniwy poranek na Teneryfie
Dzień na Wyspach Kanaryjskich zaczyna się bardzo leniwie, a wschodzące słońce wcale go nie popędza. Na Teneryfę, największą z siedmiu wysp, dociera pomiędzy godziną 7 a 8 rano. Życie zaczyna toczyć się swoim tempem, a mieszkańcy pojawiają się kawiarniach i cukierniach.
Na Teneryfie dominuje lokalna kuchnia, tradycyjna dla Wysp Kanaryjskich oraz kuchnia hiszpańska. Tutejsi mieszkańcy najczęściej stołują się na mieście, w towarzystwie znajomych i rodziny, chociaż śniadania są pod tym względem wyjątkiem. Kanaryjczycy, jeśli już jedzą śniadanie, to jest to mała kawa lub kawa i słodka przekąska.
Słodki smak churros
W porze śniadaniowej otwierają się lokale o nazwie churreria, serwujące tradycyjne śniadanie, czyli churros. W tych najbardziej lokalnych, churros zjemy jedynie przed południem, natomiast w bardziej turystycznych miejscach serwowane jest przez cały dzień. Churros to zaparzane ciasto, smażone na głębokim oleju. Mogą różnić się kształtem i smakiem – te karbowane będą bardziej chrupiące i zwarte, natomiast te bez rowków przypominają do złudzenia nasze pączki, tyle że są podłużne. Jak przystało na prawdziwie słodkie i kaloryczne hiszpańskie śniadania, churros podawane są z gorącą czekoladą (w filiżance do maczania) lub cukrem. Do churros obowiązkowo serwowana jest mała, mocna, czarna kawa lub typowo kanaryjska, ze skondensowanym mlekiem tzw. “leche y leche”. Alternatywą do churros są słodkie wypieki z cukierni lub klasyczny croissant.
Kanaryjskie śniadania spożywane w domach wyglądają bardzo podobnie. W sklepach wybór słodkich wypieków jest ogromny (w tym również churros), podobnie jak słodkich płatków śniadaniowych.
W najbliższym numerze Biokuriera pisać będziemy o śniadaniach. Zabierzemy naszych Czytelników w podróż po świecie! Sprawdzimy, co o poranku jedzą Amerykanie, Anglicy, Francuzi i Włosi.
Arleta Adamska jest autorką bloga zamieszkali.pl.