Teraz czytasz...
Sielawa z ekologicznym ryżem i buraczkami
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
NaturaFood & BeEco | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
NaturaFood & BeEco | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Sielawa z ekologicznym ryżem i buraczkami

Składniki: (na obiad dla 3-4 osób)

8 sielaw ((najlepiej zakupionego od rybaka, samodzielnie „wywędkowanego” lub pochodzącego z wiadomego miejsca i połowu);
2 jajka BIO
3 –4 łyżki otrębów owsianych i mąki kukurydzianej BIO lub bułka tarta BIO
oliwa z oliwek ekologiczna
300-350 g ryżu brązowego BIO
3-4 średnie marchewki BIO
2 cebule BIO
kapusta pekińska BIO
buraczki
BIO przyprawy: sól morska, pieprz, przyprawa do ryb
sok z cytryny BIO
Cebulę i marchew obieramy, myjemy; cebulę kroimy w cienkie pół plasterki, a marchewkę ścieramy na grubych oczkach na tarce. Kapustę pekińską dobrze opłukujemy i drobno kroimy.Sielawę bezpośrednio po „oczyszczeniu” lub rozmrożeniu – skrapiamy obficie sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem (innymi przyprawami wg uznania) i odstawiamy na godzinę-dwie do lodówki.
Ryż zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez ok. 25 min.

Wrzucamy cebulę na rozgrzaną oliwę – po 3-4 minutach, dodajemy marchew, a następnie kapustę pekińską. Dusimy wszystko razem na oliwie (jednak nie za długo, by warzywa nie straciły swych wartości odżywczych) – dodajemy ugotowany i odsączony z wody ryż i jeszcze przez chwil kilka pozostawiamy na małym ogniu.

Rybkę (ja akurat obok sielawy, miałam też w duecie szczupaka) moczymy w jajku i obtaczamy w mieszance otrębów pszennych z mąką kukurydzianą (oczywiście może być w bułce tartej – ale akurat w wersji bio była poza moim zasięgiem) – smażymy na średnim ogniu na dobrze rozgrzanej oliwie aż do zrumienienia.

Jeśli chodzi o buraczki – możemy skorzystać z gotowego słoikowego produktu bio – lub samodzielnie wykonać przystawkę z bio buraczków do obiadu (wystarczą ugotowane bio buraki, starte na drobnych oczkach, a następnie dobrze doprawione sokiem z cytryny, solą i pieprzem). Do rybki pasuje także surówka z bio kapusty kiszonej.

SMACZNEGO!
***

Autorka przepisu pani Agnieszka Szeffler – Grudkowska otrzymuje od redakcji Biokuriera nagrodę niespodziankę w postaci książki „Ekologiczne Ziarna Zbóż. Pokarm, lek i kosmetyk”.

Przyślij nam swój przepis! redakcja@biokurier.pl

***

 


Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl

 


Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)

Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.